Вишенаменско оклопно борбено возило, формуле погона 4x4 – Милош припада категорији савремених оклопних возила намењених обављању широког дијапазона мисија издомена делокруга јединица полиције и оружаних снага. Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима уз максималну борбену масу од преко 14 тона.

Возило се може користити за: патролне мисије, извидјачке мисије, као командно возило, превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница, контролу територија и др.

Могуће варијанте возила су:

  • Командно возило здружене тактичке групе
  • Возило за артиљеријске, здружене тактичке групе
  • За противоклопну борбу
  • Артиљеријско извиђачко - командно возило у које се интегрише Артиљеријско електронски гониометар и други оптоелектронски системи за осматрање и управљање ватром,
  • санитетско возило и др.

У возило је уграђен дизел мотор CUMMINS ISB 300, снаге 300 KS, у предњем делу возила, што му даје карактеристичан изглед. Мотор, аутоматски мењач Allison 3500 SP и остале компоненте система за пренос снаге омогућавају возилу максималну брзину кретања преко 110 km/час. Оклопно тело, које је израђено од панцирних челичниих лимова, и у основној верзији омогућава врло висок ниво балистичке заштите (ниво III са предње стране и ниво II са осталих страна по НАТО стандарду Stanag 4569) и, као и врло висок ниво противминске застите (ниво IIа и IIb STANAG 4569). Возило је намењено за извршавање низа тактичких задатака и у том циљу може бити опремљено различитим врстама наоружања и специјализоване опреме: даљински управљаном борбеном станицом способном за дејство дању и ноћу наоружану са митраљезом калибра 12.7 mm, разним врстама ручно управљаних оклопних турела наоружаних митраљезима и бацачима граната, системом противоклопних вођених ракета великог домета од 5 до 8.5 километара, ракетним системима ПВО, као и оптоелектронским термовизијским и телевизијским и радарским системима за осматрање и контролу граница монтираним на телескопским стубовима различитих висина.

Возило је опремљено са 5 пушкарница за дејство личним наоружањем у условима противзаседних дејстава, балистички заштићеним осматрачким прозорима, системом за климатизацију и NBH заштиту, савременом комуникационом опремом, командно информационим системом као и камерама за ноћно осматрање и вожњу.

Точкови са такозваним "run-flat" улошцима омогућавају кретање возила до 50 km у случају значајног оштећења пнематика, а имају и могућност централног управљања притиском у пнеуматицима.

Точкови са алуминијумским наплацима од 20 инча дају возилу врло робусан изгледи доприносе покретљивости и проходности по тешким теренима. Клиренс возила износи 420 mm, максимална маса 14 тона.

Додатна балистичка заштита је модуларног типа, а конструкцијом је омогућена брза замена оштећених плоча додатног оклопа у пољским условима и постизање различитог нивоа заштите комбиновањем балистичких плоча додатног оклопа у зависности од његове намене. Возило има у стандадној верзији борбеног возила посаду од 8 чланова, од којих су четири члана смештена у задњем делу возила са могућошћу брзог искрцавања или укрцавања кроз задњу хидраулички покретану рампу или задња врата, док је четворици чланова посаде у предњем делу обезбеђен улазак и излазак из возила кроз четвора класичних бочна врата.

На крову оклопног тела возила уграђено је 6 бацача димних кутија, калибра 82 mm.