Копнене снаге

Пешадијско наоружање и опрема

Пешадијско наоружање и опрема

Системи ватрене подршке и програми модернизације

Системи ватрене подршке и програми модернизације

Борбена и неборбена возила и програми модернизације
Копнена војска

Борбена и неборбена возила и програми модернизације

Копнени системи противваздушне одбране и програми Модернизације с пратећим подсистемима

Копнени системи противваздушне одбране и програми Модернизације с пратећим подсистемима

Оптичка и оптоелектронска опрема, радари, мулти-сензорски Системи за осматрање бојишта, системи за управљање ватром, Системи везе и криптозаштите и системи ц4и

Оптичка и оптоелектронска опрема, радари, мулти-сензорски Системи за осматрање бојишта, системи за управљање ватром, Системи везе и криптозаштите и системи ц4и

НБХ опрема

НБХ опрема

Инжењеријска опрема

Инжењеријска опрема

Интендантска опрема

Интендантска опрема

Средства копнене војске представљају најзначајнији део укупне понуде Југоимпорт–СДПР-а. Понуда средстава копнене војске (КОВ) састоји се од сложених борбених система, који обухватају више категорија-подгрупа: самоходна и вучна средства класичне и ракетне артиљерије, системи вођених ракета, оклопна борбена возила са припадајућим подсистемима из производног програма Југоимпорт–СДПР-а, као и врло широк дијапазон средстава копнене војске произведених у другим предузећима одбрамбене индустрије – пешадијског наоружања и пешадијске опреме, бацача граната и минобацача, оптике, оптоелектронике, електронике, сензорске технологије, и разне врсте муниције, укључијући пешадијску, минобацачку, муницију за бацаче граната, муницију средњих калибара, артиљеријску и ракетну муницију и муницију за тенковске топове, као и све релевантне компоненте муниције: баруте, ракетна горива, експлозиве, каписле, упаљаче итд. Практично, комлетна понуда је плод сопственог развоја обављеног у оквиру предузећа одбрамбене индустрије, као и Војнотехничког и других научних института, што понуди даје посебан квалитет и предност у односу на многе одбрамбене индустрије засноване на лиценцној производњи. Такође, треба нагласити да се платформе, наоружање, муниција и опрема развијају и производе у складу са сопственим, руским и NATO стандардима, што предствља значајну компаративну предност. Средства КОВ у понуди, по свом асортиману, тј. дијапазону понуде, као и достигнутим карактеристикама, дају понуди Југоимпорт–СДПР-а место на глобалном тржишту наоружања и војне опреме које значајно превазилази многе демографски и привредно развијеније земље.

Српска одбрамбена индустрија континуирано производи пешадијско наоружање од друге половине 19. века.

Почетком 70-их година започета је производња пушке на бази система Калашњиков, која је и данас заступљена и проширена на савремене системе. Осим основног калибра 7.62 х 39 mm, фамилија аутоматског оружја на бази система Калашњиков је половином 70-их година развијена у калибру 7.62 х 51 mm NATO, а почетком 80-их и у калибру 5.56 х 45 mm. Крајем 90-их година је, значајнијом модернизацијом система Калашњиков, на бази низа сопствених техничких решења, развијена фамилија аутоматских пушака М21. Применом савремених техничких решења, пратећи трендове у развоју стрељачког наоружања, развијена је и нова фамилија пушака, односно аутоматског оружја у калибру 7.62 х 39 mm, у чијој је производњи заступљена примена полимера (кундак, рукохват, оквир за муницију и др.). Она данас представља основ за производњу оружја у том калибру. На сличан начин је модернизована и фамилија пушака калибра 7.62 х 51 mm NATO. Последњих година су развијене различите варијанте неаутоматских и полуаутоматских снајперских пушака, као и модернизована варијанта пушкомитраљеза у калибру 7.62 х 51 mm NATO.

Искорак у нове калибре и модуларна средства начињен је развојем универзалног и авангардног решења модуларне пушке у калибрима 6.5 х 39 mm GRENDEL и 7.62 х 39 mm. Развој модуларне пушке заснива се на примени свих досадашњих искустава у модернизацији и развоју нових модела на бази система Калашњиков, а универзално решење модуларне пушке подразумева коришћење два калибра само уз замену цеви и оквира, док је комплетан механизам пушке прилагођен коришћењу оба калибра. Развој свих наведених система стрељачког наоружања заснива се на примени носача нишанских и других подсистема на бази Пикатини шине.

Производни програм чине и бацачи граната у руском и NATO стандарду, као и минобацачи свих калибара  60 mm, 80/82 mm, 120 mm, укључујући и лаке минобацаче великог домета у калибрима 60 mm и 120 mm, аутоматски бацач граната 30 mm руског стандарда, као и потцевни бацачи граната руског стандарда и револверски бацачи граната NATO стандарда са широким дијапазном муниције. 

У области балистичке заштитне опреме у понуди су балистички шлемови, плоче, униформе и остала опрема за пешадију. Производњом личне зашитне балистичке опреме и униформи бави се неколико предузећа. Опрема се производи у складу са НИЈ стандардом на бази сопственог развоја и сопствених техничих решења препознатљивих на светском тржишту, док се савремени балистички материјали набављају из увоза. 

Програм развоја опреме и наоружања за војника будућности базиран је на имплементацији система C4I и у складу је са најновијим достигнућима у области оптике и оптоелектронике, система за управљање ватром, наоружања и заштитне опреме. 

У области система ватрене подршке, континуирана индустријска производња топова тече од 1853. године, а тренутно је у производњи низ артиљеријских оруђа, самоходних и вучних, у калибрима од 105 mm до 155 mm. У току су програми модернизације постојећих система артиљеријских оруђа, и руских и NATO стандарда (105 mm, 122 mm, 130 mm, 155 mm). Посебно значајно место заузимају достигнућа у области самоходне артиљерије, где смо поносни на систем Нора који је глобално препознатљив и иде раме уз раме са водећим светским произвођачима.

Квалитетну понуду вишецевних лансера ракета чине средства вучних и самоходних лансера ракета калибра 107 mm, 122 mm и 128 mm, укључујући и ракету домета 40 km за систем Град и сопствене системе на бази тих ракета. Тренутно су у фази развоја ракетни системи и ракете калибра 262 mm домета преко 70 km, као и вођени ракетни систем калибра 400 mm (INS/GPS вођена ракета). 

Наши системи вођених ракета за дејство на тачкасте циљеве на копну и води базирани су на примени оптоелектронског вођења са DATA линком, који омогућава прецизно гађање покретних и непокретних циљева на удаљености до 25 km на бази оптичких влакана и радио дата линка. У фази развоја су системи већег домета на бази радио дата линка. 

Српска одбрамбена индустрија тренутно не производи тенкове, али ради на програмима њихове модернизације. Производни програм Југоимпорт СДПР-а чини неколико типова возила точкаша у формули 4х4 и 8х8 са независним ослањањем. Српска индустрија производи и возило класе MRAP у формули 6х6 са зависним ослањањем. У области неборбених возила производимо фамилије вишенамеских и транспортних возила на бази формула погона 4х4, 6х6 и 8х8, укључујући и моделе са независним ослањањем. Производимо и наоружање, одговарајућу опрему и компоненте за оклопна борбена возила, док се производња самих оклопних возила заснива, пре свега, на сопственим капацитетима и сарадњи са технолошким партнерима са Запада од којих се набављају
значајнији подсистеми.

Када је реч о ПВО, основни део понуде заснива се на модернизацији и умрежавању ракетних система ПВО кроз уградњу савремене опреме, оптике, оптоелектронике, дигитализацију, умрежавање са командно-информационим системима и сл. 

У овој области понуда обухвата производе десетак предузећа која производе нишанске справе за стрељачко наоружање, минобацаче, артиљерију, као и оптоелектронску опрему за осматрање и нишањење на бази појачивача слике, док се основни елементи система на бази термовизије увозе. Научни институти у Републици Србији раде на интеграцији истраживачко-развојних и производних капацитета у области сензорске и микроталасне технологије, и производе и
интегришу компоненте и комплетне системе за управљање ватром. Неколико предузећа се бави и производњом комуникационе опреме, криптозаштитом и системима C4I, пре свега за примену у здруженим јединицама копнене војске и системима ПВО.

Српска одбрамбена индустрија континуирано, од Првог светског рата, производи средства АБХО. Данас су у производњи заштитна маска треће генерације NATO стандарда, заштитне маске прилагођене употреби у полицији, при дејству бојних отрова за привремено онеспособљавање, лична заштитна опрема, као и широк дијапазон филтера, укључујући и филтере који су намењени не само заштити од бојних отрова већ и од индустријских катастрофа (CoCBrN). Производња се заснива на самосталном и потпуно заокруженом процесу истраживања и развоја укључујући и производњу активног угља, гумених и других материјала. Осим личне заштитне опреме, у понуди су и системи за колективну заштиту објеката и возила.