Višenamensko oklopno borbeno vozilo, formule pogona 4x4 – Miloš pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija izdomena delokruga jedinica policije i oružanih snaga. Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima uz maksimalnu borbenu masu od preko 14 tona.

Vozilo se može koristiti za: patrolne misije, izvidjačke misije, kao komandno vozilo, prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija i dr.

Moguće varijante vozila su:

  • Komandno vozilo združene taktičke grupe
  • Vozilo za artiljerijske, združene taktičke grupe
  • Za protivoklopnu borbu
  • Artiljerijsko izviđačko - komandno vozilo u koje se integriše Artiljerijsko elektronski goniometar i drugi optoelektronski sistemi za osmatranje i upravljanje vatrom,
  • sanitetsko vozilo i dr.

U vozilo je ugrađen dizel motor CUMMINS ISB 300, snage 300 KS, u prednjem delu vozila, što mu daje karakterističan izgled. Motor, automatski menjač Allison 3500 SP i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu maksimalnu brzinu kretanja preko 110 km/čas. Oklopno telo, koje je izrađeno od pancirnih čeličniih limova, i u osnovnoj verziji omogućava vrlo visok nivo balističke zaštite (nivo III sa prednje strane i nivo II sa ostalih strana po NATO standardu Stanag 4569) i, kao i vrlo visok nivo protivminske zastite (nivo IIa i IIb STANAG 4569). Vozilo je namenjeno za izvršavanje niza taktičkih zadataka i u tom cilju može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme: daljinski upravljanom borbenom stanicom sposobnom za dejstvo danju i noću naoružanu sa mitraljezom kalibra 12.7 mm, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8.5 kilometara, raketnim sistemima PVO, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica montiranim na teleskopskim stubovima različitih visina.

Vozilo je opremljeno sa 5 puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem u uslovima protivzasednih dejstava, balistički zaštićenim osmatračkim prozorima, sistemom za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenom komunikacionom opremom, komandno informacionim sistemom kao i kamerama za noćno osmatranje i vožnju.

Točkovi sa takozvanim "run-flat" ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km u slučaju značajnog oštećenja pnematika, a imaju i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima.

Točkovi sa aluminijumskim naplacima od 20 inča daju vozilu vrlo robusan izgledi doprinose pokretljivosti i prohodnosti po teškim terenima. Klirens vozila iznosi 420 mm, maksimalna masa 14 tona.

Dodatna balistička zaštita je modularnog tipa, a konstrukcijom je omogućena brza zamena oštećenih ploča dodatnog oklopa u poljskim uslovima i postizanje različitog nivoa zaštite kombinovanjem balističkih ploča dodatnog oklopa u zavisnosti od njegove namene. Vozilo ima u standadnoj verziji borbenog vozila posadu od 8 članova, od kojih su četiri člana smeštena u zadnjem delu vozila sa mogućošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata, dok je četvorici članova posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz četvora klasičnih bočna vrata.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je 6 bacača dimnih kutija, kalibra 82 mm.