Ваздухопловство

Vazduhoplovstvo

Letelice s posadom

Letelice s posadom

Bespilotne letelice

Bespilotne letelice

Vazduhoplovna oprema i podsistemi

Vazduhoplovna oprema i podsistemi

Naoružanje letelica

Naoružanje letelica

Modernizacija letelica

Modernizacija letelica

Srpska vazduhoplovna industrija ima tradiciju dugu skoro 100 godina. Prva fabrika osnovana je 1923. godine. Trenutno su u fazama razvoja i proizvodnje modeli aviona za osnovnu i selektivnu obuku pilota, a imamo i programe remonta i modernizacije aviona srpske proizvodnje i drugih proizvođača. U proizvodnji je avion za školsku obuku koji karakterišu visoke performanse u svojoj klasi i čijom primenom se značajno smanjuju troškovi obuke pilota, budući da određene karakteristike aviona zamenjuju deo obuke na mlaznom avionu. Avion se može koristiti i za određene borbene misije u oblasti podrške specijalnih snaga u izvođenju antigerilskih i antiterorističkih dejstava.

Imamo dugu tradiciju i aktivnu proizvodnju padobrana. Proizvodimo turbomlazne motore za bespilotne letelice, a u razvoju je nekoliko tipova bespilotnih letelica uključujući letelice sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, kao i letelice na bazi hibridnog pogona.

U oblasti vazduhoplovnog naoružanja programi, pre svega, obuhvataju proizvodnju nevođenih raketa i avio bombi, kao i kontejnera s naoružanjem, dok su u različitim fazama razvoja razne vrste vođenih avio bombi i raketa, pre svega za napad na zemaljske ciljeve na bazi INS/GPS vođenja i laserskog vođenja.