Вести
03.11.2022.

Здружена вежба „Маневри 2022"

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас на полигону "Пасуљанске ливаде" делу активности здружене вежбе „Маневри 2022" у оквиру којих се реализује провера обучености резервног састава 3. бригаде Копнене војске.

Председник Вучић је заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем, начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, руководством Југоимпорт-СДПР Ј.П. и другим уваженим званицама, имао прилику да се увери у висок ниво оспособљености професионалних припадника Војске и лица из резервног састава у извршењу бојевих гађања наоружањем пешадије, артиљерије и оклопних јединица као и из средстава из развојног програма наше наменске индустрије.

Председник Републике данас је обишао више радних тачака на којима су активни и резервни припадници 3. бригаде КоВ приказали сегменте ватрене обуке и успешно извршили низ гађања. Посебну пажњу привукло је дејство стрељачког вода на оклопном борбеном возилу точкашу "Лазар 3М" из производног програма Југоимпорт-СДПР Ј.П.

Лазар 3М је пешадијско борбено возило опремљено беспосадном куполом 30 mm 32В01. Намењена је за дејствовање по непријатељској живој сили (са личном балистичком заштитом), ватреним средствима и неоклопљеној/лако оклопљеној опреми; извиђање и препознавање циљева, осматрање околине. Када се угради на оклопна борбена возила, купола служи као главни оружни систем.

Наоружање:

  • Аутоматски топ 30 mm 2A42
  • Митраљез 7,62 mm 6P7K

Нишан:
ТВ и термовизијски нишан са ласерским даљиномером

Даљина гађања, km:

  • Аутоматски топ до 4
  • Митраљез до 1,5

Поље дејства, степени:

  • по елевацији -10° до +60°
  • по правцу 360°

Муниција, мтк.

  • Аутоматски топ 200 (HE), 100 (AP-T)
  • Митраљез 1000

Тежина (са муницијом), t
не више од 1,5

Пречник лежаја за монтажу, mm:
1350

Вежбовне активности снага Војске Србије у оквиру здружене вежбе „Маневри 2022" реализоваће се до 6. новембра и имају за циљ даље унапређење способности команди и јединица за планирање и извођење операција, као и проверу борбене готовости за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије. На вежби учествује и део резервног састава Војске Србије, а подршку пружају припадници општих и логистичких служби које обезбеђују непрекидност везе, ваздушно осматрање и јављање, атомско-биолошко-хемијско обезбеђење, транспорт, исхрану, попуну убојним средствима, здравствену заштиту и исправност средстава ратне технике.