Vesti
03.11.2022.

Združena vežba „Manevri 2022"

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na poligonu "Pasuljanske livade" delu aktivnosti združene vežbe „Manevri 2022" u okviru kojih se realizuje provera obučenosti rezervnog sastava 3. brigade Kopnene vojske.

Predsednik Vučić je zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, rukovodstvom Jugoimport-SDPR J.P. i drugim uvaženim zvanicama, imao priliku da se uveri u visok nivo osposobljenosti profesionalnih pripadnika Vojske i lica iz rezervnog sastava u izvršenju bojevih gađanja naoružanjem pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica kao i iz sredstava iz razvojnog programa naše namenske industrije.

Predsednik Republike danas je obišao više radnih tačaka na kojima su aktivni i rezervni pripadnici 3. brigade KoV prikazali segmente vatrene obuke i uspešno izvršili niz gađanja. Posebnu pažnju privuklo je dejstvo streljačkog voda na oklopnom borbenom vozilu točkašu "Lazar 3M" iz proizvodnog programa Jugoimport-SDPR J.P.

Lazar 3M je pešadijsko borbeno vozilo opremljeno besposadnom kupolom 30 mm 32V01. Namenjena je za dejstvovanje po neprijateljskoj živoj sili (sa ličnom balističkom zaštitom), vatrenim sredstvima i neoklopljenoj/lako oklopljenoj opremi; izviđanje i prepoznavanje ciljeva, osmatranje okoline. Kada se ugradi na oklopna borbena vozila, kupola služi kao glavni oružni sistem.

Naoružanje:

  • Automatski top 30 mm 2A42
  • Mitraljez 7,62 mm 6P7K

Nišan:
TV i termovizijski nišan sa laserskim daljinomerom

Daljina gađanja, km:

  • Automatski top do 4
  • Mitraljez do 1,5

Polje dejstva, stepeni:

  • po elevaciji -10° do +60°
  • po pravcu 360°

Municija, mtk.

  • Automatski top 200 (HE), 100 (AP-T)
  • Mitraljez 1000

Težina (sa municijom), t
ne više od 1,5

Prečnik ležaja za montažu, mm:
1350

Vežbovne aktivnosti snaga Vojske Srbije u okviru združene vežbe „Manevri 2022" realizovaće se do 6. novembra i imaju za cilj dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, kao i proveru borbene gotovosti za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije. Na vežbi učestvuje i deo rezervnog sastava Vojske Srbije, a podršku pružaju pripadnici opštih i logističkih službi koje obezbeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbeđenje, transport, ishranu, popunu ubojnim sredstvima, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.