Вести
11.04.2022.

Здружена тактичка вежба "Ватрени штит 2022"

На полигону „Пасуљанске ливаде" изведена је здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Ватрени штит 2022", којој су присуствали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, представници државног и војног врха Р. Србије и друге уважене званице, међу којима и руководство Ј.П. Југоимпорт-СДПР.

Државно и војно руководство могло је да сагледа ниво увежбаности јединица Војске Србије у извођењу операција, дејстава и противдејстава уз употребу више од 100 средстава борбене технике, међу којима су и средства домаће одбрамбене индустрије.

На вежби су били ангажовани авиони МиГ-29, хеликоптери Ми-35 и Х-145, као и артиљеријско-ракетни систем ПВО „Панцир С1". Од средстава копнене војске дејствовали су тенкови Т-72МС и М-84, борбена возила пешадије М-80А, оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС, борбена оклопна возила „Лазар 3" и „Милош" из производног програма Југоимпорт- СДПР, ПОЛО М-83, „хамер и др.

Артиљеријска ватрена подршка снага у одбрани започета је дејством групе самоходних хаубица 122 mm „ГВОЗДИКА", затим самоходним хаубиацма 155 mm „НОРА Б52" из производног програма Југоимпорт- СДПР, као и вишецевним лансерима ракета „ПЛАМЕН С" и „ОГАЊ".

Борбене могућности представила су и новоразвијена средства из домаћег развоја – тенк М-84АС1, модернизовани БВП М-80АБ1, артиљеријско ракетни системи „ПАСАРС", беспилотна летелица „Врабац" и возила МРАП, БОВ ОТ, модернизована самоходна хаубица 122 mm „Гвоздика", модернизовани Командни-оклопни транспортер, дигитални модуларни „Огањ", те беспосадне платформе „Милош" В1 и В2.

Здружену тактичку вежбу с бојевим гађањем „Ватрени штит 2022" извеле су јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.

Вежба на којој је учествовало више од хиљаду припадника Војске Србије са око стотину борбених средстава и система изведена је ради унапређења оспособљености команди и дела јединица Војске Србије за извођење одбрамбене операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу.