Vesti
11.04.2022.

Združena taktička vežba "Vatreni štit 2022"

Na poligonu „Pasuljanske livade" izvedena je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022", kojoj su prisustvali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predstavnici državnog i vojnog vrha R. Srbije i druge uvažene zvanice, među kojima i rukovodstvo J.P. Jugoimport-SDPR.

Državno i vojno rukovodstvo moglo je da sagleda nivo uvežbanosti jedinica Vojske Srbije u izvođenju operacija, dejstava i protivdejstava uz upotrebu više od 100 sredstava borbene tehnike, među kojima su i sredstva domaće odbrambene industrije.

Na vežbi su bili angažovani avioni MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO „Pancir S1". Od sredstava kopnene vojske dejstvovali su tenkovi T-72MS i M-84, borbena vozila pešadije M-80A, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, borbena oklopna vozila „Lazar 3" i „Miloš" iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR, POLO M-83, „hamer i dr.

Artiljerijska vatrena podrška snaga u odbrani započeta je dejstvom grupe samohodnih haubica 122 mm „GVOZDIKA", zatim samohodnim haubiacma 155 mm „NORA B52" iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR, kao i višecevnim lanserima raketa „PLAMEN S" i „OGANj".

Borbene mogućnosti predstavila su i novorazvijena sredstva iz domaćeg razvoja – tenk M-84AS1, modernizovani BVP M-80AB1, artiljerijsko raketni sistemi „PASARS", bespilotna letelica „Vrabac" i vozila MRAP, BOV OT, modernizovana samohodna haubica 122 mm „Gvozdika", modernizovani Komandni-oklopni transporter, digitalni modularni „Oganj", te besposadne platforme „Miloš" V1 i V2.

Združenu taktičku vežbu s bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022" izvele su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Vežba na kojoj je učestvovalo više od hiljadu pripadnika Vojske Srbije sa oko stotinu borbenih sredstava i sistema izvedena je radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću.