Вести
31.03.2022.

Тестирана нова купола “ПРАГА”

На полигону у Никинцима извршено је успешно испитивање бојевим гађањем из ДУБС 30/2 mm "Двоглави орао" наоружаним двоцевним топом 30 mm интегрисаним на вишенаменско борбено оклопно возило 8x8 "Лазар 3", у варијанти "Лазар 3П", што указује да је, у овој конфигурацији, пре свега намењено за борбену подршку пешадијских јединица и то гађање земаљских циљева на ефикасним даљинама до 2000 m.

ДУБС се састоји од борбене станице која се монтира на кровну плочу возила, командне конзоле нишанџије су смештене унутар возила, као и блока електронике. На борбеној станици се налази сензорски блок у који је уграђена дневна камера, ноћна камера (термовизија) и LMD.

Концепт овог ДУБС-а се заснива на коришћењу лафетираних аутомата са ПА топа М53/59 "Прага" уз интеграцију савременог опто-електронског система за управљање ватром и електро покретања по правцу елевације.

Планирана је и замена постојећег система храњења помоћу оквира посебно конструисаним пуњачем.

Најважније особине оруђа - велика густина ватре, прецизност и велика кинетичка енергија пројектила (већа од других актуелних топова тог калибра и на Истоку и на Западу), чине ово средство врло перспективним за редовне намене.