Vesti
31.03.2022.

Testirana nova kupola “PRAGA”

Na poligonu u Nikincima izvršeno je uspešno ispitivanje bojevim gađanjem iz DUBS 30/2 mm "Dvoglavi orao" naoružanim dvocevnim topom 30 mm integrisanim na višenamensko borbeno oklopno vozilo 8x8 "Lazar 3", u varijanti "Lazar 3P", što ukazuje da je, u ovoj konfiguraciji, pre svega namenjeno za borbenu podršku pešadijskih jedinica i to gađanje zemaljskih ciljeva na efikasnim daljinama do 2000 m.

DUBS se sastoji od borbene stanice koja se montira na krovnu ploču vozila, komandne konzole nišandžije su smeštene unutar vozila, kao i bloka elektronike. Na borbenoj stanici se nalazi senzorski blok u koji je ugrađena dnevna kamera, noćna kamera (termovizija) i LMD.

Koncept ovog DUBS-a se zasniva na korišćenju lafetiranih automata sa PA topa M53/59 "Praga" uz integraciju savremenog opto-elektronskog sistema za upravljanje vatrom i elektro pokretanja po pravcu elevacije.

Planirana je i zamena postojećeg sistema hranjenja pomoću okvira posebno konstruisanim punjačem.

Najvažnije osobine oruđa - velika gustina vatre, preciznost i velika kinetička energija projektila (veća od drugih aktuelnih topova tog kalibra i na Istoku i na Zapadu), čine ovo sredstvo vrlo perspektivnim za redovne namene.