Вести
03.08.2023.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Поводом нових неистинитих информација којима се намерно наставља урушавање угледа, како Јавног предузећа „Југоимпорт-СДПР“,  тако и целокупне одбрамбене индустрије Републике Србије, принуђени смо да реагујемо на тенденциозну кампању појединих медија.

Компанија New Lachausséе из Белгије, поред компанија Manurhin и Fritz Werner (данас у власништву New Lachausséе-a), ужива углед као један од најпоузданијих и најквалитетнијих произвођача опреме за производњу мале муниције у Европи.

Пословни однос између компанија Југоимпорт-СДПР и New Lachausséе је успостављен на дугорочној основи, и подразумева вишегодишње испоруке опреме као и трансфер технологије (know-how) за потребе успостављања процеса за производњу мале муниције калибра 9.19 мм, 7.62 мм, 5.56 мм, 12.7 мм и каписли.

Уговори са компанијом New Lachausséе, закључени су у складу са свим прописима, процедурама и уобичајеном пословном праксом која подразумева достављање понуде, преговоре и закључење уговора. Структура понуде је документ продавца (што је у овом случају New Lachausséе) и Југоимпорт-СДПР нема утицаја на начин структурисања понуде у погледу процентуалне вредности know-how-a у односу на вредност опреме, монтаже и других пратећих услуга.

Услед повећане тражње на тржишту мале муниције, уговорне стране су у једном тренутку договориле скраћење уговорених рокова за испоруку одређених производних машина, што је резултирало додатним уплатама, али и скраћењем рокова испоруке за 16 месеци.

Југоимпорт-СДПР и његова зависна привредна друштва, никада нису ангажовали посредника, консултанта, нити било какво треће лице које би било укључено у пословни однос са New Lachausséе-ом.

Зависно привредно друштво Белом доо, пословало је са добитком у 2021. и 2022. години, што се више него јасно може уочити из завршног рачуна са стањем на дан 31.12.2022. године, а који је објављен на сајту Агенције за привредне регистре.

Напомињемо, да је набавком опреме за производњу мале муниције од New Lachausséе-a, Белом постао члан AFEMS-a (Европска асоцијација произвођача мале муниције), што је допринело повећаној тражњи Беломових производа.

Грубе су неистине и произвољна нагађања о наводном извозу New Lachausséе-ове опреме и финалних производа од стране Југоимпорт-СДПР у Руску Федерацију. Све неистине демантовали су надлежни органи Републике Србије, што је касније и потврђено након посете званичне делегације Владе Валонске регије у њиховом извештају.