Vesti
03.08.2023.

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

Povodom novih neistinitih informacija kojima se namerno nastavlja urušavanje ugleda, kako Javnog preduzeća „Jugoimport-SDPR“,  tako i celokupne odbrambene industrije Republike Srbije, prinuđeni smo da reagujemo na tendencioznu kampanju pojedinih medija.

Kompanija New Lachaussée iz Belgije, pored kompanija Manurhin i Fritz Werner (danas u vlasništvu New Lachaussée-a), uživa ugled kao jedan od najpouzdanijih i najkvalitetnijih proizvođača opreme za proizvodnju male municije u Evropi.

Poslovni odnos između kompanija Jugoimport-SDPR i New Lachaussée je uspostavljen na dugoročnoj osnovi, i podrazumeva višegodišnje isporuke opreme kao i transfer tehnologije (know-how) za potrebe uspostavljanja procesa za proizvodnju male municije kalibra 9.19 mm, 7.62 mm, 5.56 mm, 12.7 mm i kapisli.

Ugovori sa kompanijom New Lachaussée, zaključeni su u skladu sa svim propisima, procedurama i uobičajenom poslovnom praksom koja podrazumeva dostavljanje ponude, pregovore i zaključenje ugovora. Struktura ponude je dokument prodavca (što je u ovom slučaju New Lachaussée) i Jugoimport-SDPR nema uticaja na način strukturisanja ponude u pogledu procentualne vrednosti know-how-a u odnosu na vrednost opreme, montaže i drugih pratećih usluga.

Usled povećane tražnje na tržištu male municije, ugovorne strane su u jednom trenutku dogovorile skraćenje ugovorenih rokova za isporuku određenih proizvodnih mašina, što je rezultiralo dodatnim uplatama, ali i skraćenjem rokova isporuke za 16 meseci.

Jugoimport-SDPR i njegova zavisna privredna društva, nikada nisu angažovali posrednika, konsultanta, niti bilo kakvo treće lice koje bi bilo uključeno u poslovni odnos sa New Lachaussée-om.

Zavisno privredno društvo Belom doo, poslovalo je sa dobitkom u 2021. i 2022. godini, što se više nego jasno može uočiti iz završnog računa sa stanjem na dan 31.12.2022. godine, a koji je objavljen na sajtu Agencije za privredne registre.

Napominjemo, da je nabavkom opreme za proizvodnju male municije od New Lachaussée-a, Belom postao član AFEMS-a (Evropska asocijacija proizvođača male municije), što je doprinelo povećanoj tražnji Belomovih proizvoda.

Grube su neistine i proizvoljna nagađanja o navodnom izvozu New Lachaussée-ove opreme i finalnih proizvoda od strane Jugoimport-SDPR u Rusku Federaciju. Sve neistine demantovali su nadležni organi Republike Srbije, što je kasnije i potvrđeno nakon posete zvanične delegacije Vlade Valonske regije u njihovom izveštaju.