Вести
20.03.2021.

Потписан уговор са Министарством одбране о набавци нових „Лазара 3“ за Војску Србије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас потписивању уговора Министарства одбране са Југоимпорт-СДПР Ј.П. за набавку вишенаменских борбених оклопних возила 8x8 „Лазар 3".

Потписивању уговора присуствовали су и директор Ј.П. Југоимпорт-СДПР Југослав Петковић, помоћник министра за материјалне ресурсе, др Ненад Милорадовић са својим сарадницима.

Уговор о куповини „Лазара" званично су потписали пуковник Александар Цакић из Управе за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и помоћник директора Ј.П. Југоимпорт-СДПР Александар Лијаковић.

Министар Стефановић истакао је да се наставља опремање војске средствима нове генерације домаће производње и да је реч о уговору у вредности од 3,7 милијарди динара.

Овом приликом министар Стефановић је са директором Ј.П. Југоимпорт-СДПР Југославом Петковићем обишао производне погоне „Борбених сложених система" у Великој Плани у којима се ради на изради „Лазара", „Норе" и „Милоша", где су представљени кључни сегменти у процесу производње, резултати рада и планови за даљу производњу.

Према речима министра одбране, у јединицама Војске Србије за неколико недеља наћи ће се и нови "Милоши".

Директор Ј.П. Југоимпорт-СДПР Југослав Петковић напоменуо је да је реч о наставку онога што је рађено претходних година, као и да је серијска производња одмакла далеко.

Том приликом истакао је и да се током обиласка могао видети и део "Нора" које ће се ускоро наћи у јединицама Војске Србије, борбена возила „Милош", чији први контингент је већ испоручен, као и "Нора" која се спрема за тестирање у Америци.

Југоимпорт-СДПР је један од врло малог броја фирми, произвођача артиљеријских система овог типа, који је уврштен у ужи избор, те позван на тестирање.