Vesti
20.03.2021.

Potpisan ugovor sa Ministarstvom odbrane o nabavci novih „Lazara 3“ za Vojsku Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas potpisivanju ugovora Ministarstva odbrane sa Jugoimport-SDPR J.P. za nabavku višenamenskih borbenih oklopnih vozila 8x8 „Lazar 3".

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktor J.P. Jugoimport-SDPR Jugoslav Petković, pomoćnik ministra za materijalne resurse, dr Nenad Miloradović sa svojim saradnicima.

Ugovor o kupovini „Lazara" zvanično su potpisali pukovnik Aleksandar Cakić iz Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i pomoćnik direktora J.P. Jugoimport-SDPR Aleksandar Lijaković.

Ministar Stefanović istakao je da se nastavlja opremanje vojske sredstvima nove generacije domaće proizvodnje i da je reč o ugovoru u vrednosti od 3,7 milijardi dinara.

Ovom prilikom ministar Stefanović je sa direktorom J.P. Jugoimport-SDPR Jugoslavom Petkovićem obišao proizvodne pogone „Borbenih složenih sistema" u Velikoj Plani u kojima se radi na izradi „Lazara", „Nore" i „Miloša", gde su predstavljeni ključni segmenti u procesu proizvodnje, rezultati rada i planovi za dalju proizvodnju.

Prema rečima ministra odbrane, u jedinicama Vojske Srbije za nekoliko nedelja naći će se i novi "Miloši".

Direktor J.P. Jugoimport-SDPR Jugoslav Petković napomenuo je da je reč o nastavku onoga što je rađeno prethodnih godina, kao i da je serijska proizvodnja odmakla daleko.

Tom prilikom istakao je i da se tokom obilaska mogao videti i deo "Nora" koje će se uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije, borbena vozila „Miloš", čiji prvi kontingent je već isporučen, kao i "Nora" koja se sprema za testiranje u Americi.

Jugoimport-SDPR je jedan od vrlo malog broja firmi, proizvođača artiljerijskih sistema ovog tipa, koji je uvršten u uži izbor, te pozvan na testiranje.