Вести
18.07.2023.

Министар Вучевић присуствовао гађањима из вишенаменског оклопног борбеног возила „Милош“

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић данас је присуствовао гађањима из вишенаменског оклопног борбеног возила погона 4x4 „Милош“ на полигону Центра за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“.

Гађањима је присуствовала делегација Министарства одбране Мађарске предвођена националним директором за наоружање Мађарске генералом Ласлом Томболом, која борави у Србији у оквиру планираних активности са циљем јачања билатералне војно-техничке сарадње.

Министар Вучевић, након што се уверио у прецизност и ватрену моћ вишенаменских борбених оклопних возила "Милош" и обученост посаде, истакао је да Србија чува своју наменску индустрију и да се Војска Србије у доброј мери снабдева из сопствених капацитета. Он је нагласио да је посебно важно што део кључних борбених система, попут возила "Милош", производимо сами те да ће се наставити са улагањем у домаћу одбрамбену индустрију, као и опремањем јединица Војске Србије најсавременијим борбеним средствима са циљем јачања борбене готовости.

Током данашњне активности, приказано је гађање из даљински управљиве борбене станице 12,7 мм уграђене на вишенаменском возилу "Милош“ 4x4 на даљини од 500 м до 1200 м, као и гађање из даљински управљиве борбене станице 20/3 мм КЕРБЕР на новој генерацији вишенаменског возила „Милош“ 4x4 повећеног капацитета са 10 седишта, на даљини од 1200 м.

Такође, приказано је и гађање посаде из вишенаменског возила „Милош“ 4x4 на блиским растојањима ради симулације борбе у заседи те могућност возила “Милош” у савладавању препрека по савременим светским стандардима.

Током данашњег дана реализовано је и гађање самоходне топ-хаубице 155мм Б-52 М-21 "нора" на даљинама већим од 20 км, уз употребу домаћег система за управљање ватром.