Vesti
18.07.2023.

Ministar Vučević prisustvovao gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila „Miloš“

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je prisustvovao gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4x4 „Miloš“ na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“.

Gađanjima je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Mađarske predvođena nacionalnim direktorom za naoružanje Mađarske generalom Laslom Tombolom, koja boravi u Srbiji u okviru planiranih aktivnosti sa ciljem jačanja bilateralne vojno-tehničke saradnje.

Ministar Vučević, nakon što se uverio u preciznost i vatrenu moć višenamenskih borbenih oklopnih vozila "Miloš" i obučenost posade, istakao je da Srbija čuva svoju namensku industriju i da se Vojska Srbije u dobroj meri snabdeva iz sopstvenih kapaciteta. On je naglasio da je posebno važno što deo ključnih borbenih sistema, poput vozila "Miloš", proizvodimo sami te da će se nastaviti sa ulaganjem u domaću odbrambenu industriju, kao i opremanjem jedinica Vojske Srbije najsavremenijim borbenim sredstvima sa ciljem jačanja borbene gotovosti.

Tokom današnjne aktivnosti, prikazano je gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 12,7 mm ugrađene na višenamenskom vozilu "Miloš“ 4x4 na daljini od 500 m do 1200 m, kao i gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 20/3 mm KERBER na novoj generaciji višenamenskog vozila „Miloš“ 4x4 povećenog kapaciteta sa 10 sedišta, na daljini od 1200 m.

Takođe, prikazano je i gađanje posade iz višenamenskog vozila „Miloš“ 4x4 na bliskim rastojanjima radi simulacije borbe u zasedi te mogućnost vozila “Miloš” u savladavanju prepreka po savremenim svetskim standardima.

Tokom današnjeg dana realizovano je i gađanje samohodne top-haubice 155mm B-52 M-21 "nora" na daljinama većim od 20 km, uz upotrebu domaćeg sistema za upravljanje vatrom.