Вести
07.04.2021.

Извршено пробно гађање самоходне топ-хаубице “Нора Б-52 М 21”

Aртиљеријскo средство из производног програма Југоимпорт-СДПР Ј.П. ће после Азије, Африке и Европе, стићи и на амерички континет.

На позив америчке Владе, најновија верзија из фамилије самоходног артиљеријског оруђа у калибру 155 mm Југоимпорт-СДПР, биће упућена на пробно гађање у САД, где ће, на војном полигону „YUMA" у држави Аризона, бити тестирано од стране америчких оружаних снага. Уколико  покаже боље карактеристике од сличних артиљериских средстава других изабраних произвођача, постоји шанса да српско средство буде уведено у оружане снаге САД.

Данас је реализовано пробно гађање и приказано шта све може самоходна топ-хаубица Нора Б-52 М 21 која представља модификовану верзију Норе Б-52 М 15 конципирану за потребе учешћа на овом тестирању. 

Хаубица "Нора" направљена као самоходна топ-хаубица 155 mm намењена за ватрену подршку сопствених јединица. Ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама.

Основно наоружање самоходне хаубице је топ 155 mm, уграђен у куполу, а помоћно наоружање је митраљез калибра 12,7 mm са турелом. Последња верзија "Норе" има компјутеризовани систем за контролу ватре, као и аутоматски пуњач, али и додатни простор за још 24 гранате у камиону.

Самоходна топ-хаубица "Нора-Б52 М 21" обезбеђује добру проходност оруђа ван путева и на путевима, превожење послуге оруђа, као и три мода рада (аутоматски, полуаутоматски и ручни). Број чланова посаде хаубице је пет и то командир, нишанџија, возач и два послужиоца. Потребан јој је један и по минут да преведе оруђе из маршевског у борбени положај.

"Нора" представља савремено артиљеријско оруђе које је већ стекло значајну међународну репутацију. Самоходне топ-хаубице "Нора"  успешно се користе и у Војсци Србије, док је велики број самоходних топ-хаубица "Нора" произведен и испоручен на страна тржишта, заједно са пратећим логистичким, командним и извиђачким возилима и опремом.