Vesti
07.04.2021.

Izvršeno probno gađanje samohodne top-haubice “Nora B-52 M 21”

Artiljerijsko sredstvo iz proizvodnog programa Jugoimport-SDPR J.P. će posle Azije, Afrike i Evrope, stići i na američki kontinet.

Na poziv američke Vlade, najnovija verzija iz familije samohodnog artiljerijskog oruđa u kalibru 155 mm Jugoimport-SDPR, biće upućena na probno gađanje u SAD, gde će, na vojnom poligonu „YUMA" u državi Arizona, biti testirano od strane američkih oružanih snaga. Ukoliko  pokaže bolje karakteristike od sličnih artiljeriskih sredstava drugih izabranih proizvođača, postoji šansa da srpsko sredstvo bude uvedeno u oružane snage SAD.

Danas je realizovano probno gađanje i prikazano šta sve može samohodna top-haubica Nora B-52 M 21 koja predstavlja modifikovanu verziju Nore B-52 M 15 koncipiranu za potrebe učešća na ovom testiranju. 

Haubica "Nora" napravljena kao samohodna top-haubica 155 mm namenjena za vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Osnovno naoružanje samohodne haubice je top 155 mm, ugrađen u kupolu, a pomoćno naoružanje je mitraljez kalibra 12,7 mm sa turelom. Poslednja verzija "Nore" ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre, kao i automatski punjač, ali i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu.

Samohodna top-haubica "Nora-B52 M 21" obezbeđuje dobru prohodnost oruđa van puteva i na putevima, prevoženje posluge oruđa, kao i tri moda rada (automatski, poluautomatski i ručni). Broj članova posade haubice je pet i to komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Potreban joj je jedan i po minut da prevede oruđe iz marševskog u borbeni položaj.

"Nora" predstavlja savremeno artiljerijsko oruđe koje je već steklo značajnu međunarodnu reputaciju. Samohodne top-haubice "Nora"  uspešno se koriste i u Vojsci Srbije, dok je veliki broj samohodnih top-haubica "Nora" proizveden i isporučen na strana tržišta, zajedno sa pratećim logističkim, komandnim i izviđačkim vozilima i opremom.