Вести
08.01.2024.

Army Recognition: "Југоимпорт развија беспилотну летелицу-пројектил Гавран 145"

Југоимпорт-СДПР
На сајту armyrecognition.com, објављен је чланак под називом “Југоимпорт развија беспилотну летелицу-пројектил Гавран 145”. Екстракт чланка можете прочитати у наставку.

Defense News October 2023 Global Security army industry

Југоимпорт СДПР Ј.П. је на изложби Партнер 2023 представио беспилотну летелицу-пројектил Гавран 145.  Овај оружани систем је предвиђен за осматрање у великом радијусу дејства као и за нападе из ваздуха. Може да дејствује по разним врстама циљева.

Беспилотна летелица-пројектил Гавран 145 је намењена за осматрање у реалном времену и за ударе по циљевима који су иза истурене линије зоне борбених дејстава.

Систем је намењен за осматрање у реалном времену и ударе из ваздуха по циљевима који су иза истурене линије зоне борбених дејстава, као и по покретним или непокретним циљевима као што су патролни чамци и дронови.

Дрон-камиказа Гавран 145 има домет од 150 км и максималну брзину лета од 150 км/ч. Максимална висина лета је 2000 метара. Тежина дрона спремног за дејство је 50 килограма, од чега је тежина самог дрона 35 килограма, а корисног терета 15 килограма.

Дрон се лансира помоћу мотора на чврсто ракетно гориво, а у лету га одржава двоцилиндрични бензински мотор са хоризонтално положеним клиповима (‘flat’ распоред). Димензије дрона су: дужина 2.2 метра, распон крила 2.4 метра, а висина са додатим стартним (buster) мотором је 0.4 метра.

Системом Гавран 145 се може лансирати са разних платформи.

Управљачка јединица овог дрона је климатизована, уграђује се на шасију камиона 4x4 и садржи две управљачке конзоле. У саставу ове конфигурације је и антена радног домета од 200 км, а као алтернативно решење се користи и преносива управљачка станица са антеном домета 50 км. Лансер се поставља на камион погона 4x4 и носивости 3.5 тоне, који може да смести до 18 лансирних контејнера. Хидраулички механизам омогућава подизање платформе под углом лансирања од 45 степени.

За потребе борбеног размештаја дрона, контејнери се постављају на шасију камиона. Број ових контејнера може да варира до 10 до 27, у зависности од типа шасије. У основном положају, крила дрона су склопљена унутар контејнера али се отварају чим дрон излети из њега, што омогућава наставак лета. Цео поступак лансирања, који укључује пребацивање дрона у стање борбене готовости, пуњење горивом и наоружањем, траје око једне минуте.