Vesti
08.01.2024.

Army Recognition: "Jugoimport razvija bespilotnu letelicu-projektil Gavran 145"

Jugoimport-SDPR
Na sajtu armyrecognition.com, objavljen je članak pod nazivom “Jugoimport razvija bespilotnu letelicu-projektil Gavran 145”. Ekstrakt članka možete pročitati u nastavku.

Defense News October 2023 Global Security army industry

Jugoimport SDPR J.P. je na izložbi Partner 2023 predstavio bespilotnu letelicu-projektil Gavran 145.  Ovaj oružani sistem je predviđen za osmatranje u velikom radijusu dejstva kao i za napade iz vazduha. Može da dejstvuje po raznim vrstama ciljeva.

Bespilotna letelica-projektil Gavran 145 je namenjena za osmatranje u realnom vremenu i za udare po ciljevima koji su iza isturene linije zone borbenih dejstava.

Sistem je namenjen za osmatranje u realnom vremenu i udare iz vazduha po ciljevima koji su iza isturene linije zone borbenih dejstava, kao i po pokretnim ili nepokretnim ciljevima kao što su patrolni čamci i dronovi.

Dron-kamikaza Gavran 145 ima domet od 150 km i maksimalnu brzinu leta od 150 km/č. Maksimalna visina leta je 2000 metara. Težina drona spremnog za dejstvo je 50 kilograma, od čega je težina samog drona 35 kilograma, a korisnog tereta 15 kilograma.

Dron se lansira pomoću motora na čvrsto raketno gorivo, a u letu ga održava dvocilindrični benzinski motor sa horizontalno položenim klipovima (‘flat’ raspored). Dimenzije drona su: dužina 2.2 metra, raspon krila 2.4 metra, a visina sa dodatim startnim (buster) motorom je 0.4 metra.

Sistemom Gavran 145 se može lansirati sa raznih platformi.

Upravljačka jedinica ovog drona je klimatizovana, ugrađuje se na šasiju kamiona 4x4 i sadrži dve upravljačke konzole. U sastavu ove konfiguracije je i antena radnog dometa od 200 km, a kao alternativno rešenje se koristi i prenosiva upravljačka stanica sa antenom dometa 50 km. Lanser se postavlja na kamion pogona 4x4 i nosivosti 3.5 tone, koji može da smesti do 18 lansirnih kontejnera. Hidraulički mehanizam omogućava podizanje platforme pod uglom lansiranja od 45 stepeni.

Za potrebe borbenog razmeštaja drona, kontejneri se postavljaju na šasiju kamiona. Broj ovih kontejnera može da varira do 10 do 27, u zavisnosti od tipa šasije. U osnovnom položaju, krila drona su sklopljena unutar kontejnera ali se otvaraju čim dron izleti iz njega, što omogućava nastavak leta. Ceo postupak lansiranja, koji uključuje prebacivanje drona u stanje borbene gotovosti, punjenje gorivom i naoružanjem, traje oko jedne minute.