Догађаји
10.10.2020.

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Садејство 2020”

На војном полигону „Пештер", одржана је вежба „Садејство 2020", на којој је учествовало око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, као и део државног врха присуствовали су данас Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Садејство 2020" на Привременом полигону „Пештер".

Вежба „Садејство 2020" изведена је под претпоставком да су оружане снаге непријатеља координираним активностима извршиле оружану агресију и привремено окупирале део територије Србије са две борбене групе које очекују довођење својих нових снага.

Здружене снаге Војске Србије предузеле су нападну операцију ради протеривања снага непријатеља, заштите становништва и успостављања мира и стабилности.

Здруженом тактичком вежбом „Садејство 2020" представљен је део способности јединица Војске Србије у извођењу операција здружених снага.

Оперативне способности Војске Србије значајно су унапредила борбена оклопна возила "Лазар 3" и "Милош", из производног програма Југоимпорт-СДПР, која су и овај пут успешно демонстрирала своје преформансе: ватрену моћ, висок ниво заштите и изузетне маневарске способности у различитим теренским условима.

Дејствовала су вишенаменска борбена оклопна возила 8x8 "Лазар 3" и борбена оклопна возила 4x4 "Милош". Вишенаменска борбена оклопна возила 8x8 "Лазар 3" и борбена оклопна возила 4x4 "Милош" наоружана су савременом даљински управљаном борбеном станицом са митраљезом 12.7 mm, која је такође из развојног и производног програма Југоимпорт-СДПР, док је jeдно статички приказано возило "Милош" било наоружано митраљезом „Gatling" у калибру 7.62 x 51 mm.

Поред борбених оклопних возила велику ватрену моћ пружиле су самоходне топ-хаубице 155 mm „Нора", савремено самоходно оруђе из производног програма Југоимпорт-СДПР. Ватрену подршку остварила је батерија Нора које су дејствовале снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама.