Događaji
10.10.2020.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020”

Na vojnom poligonu „Pešter", održana je vežba „Sadejstvo 2020", na kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i deo državnog vrha prisustvovali su danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020" na Privremenom poligonu „Pešter".

Vežba „Sadejstvo 2020" izvedena je pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale deo teritorije Srbije sa dve borbene grupe koje očekuju dovođenje svojih novih snaga.

Združene snage Vojske Srbije preduzele su napadnu operaciju radi proterivanja snaga neprijatelja, zaštite stanovništva i uspostavljanja mira i stabilnosti.

Združenom taktičkom vežbom „Sadejstvo 2020" predstavljen je deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije u izvođenju operacija združenih snaga.

Operativne sposobnosti Vojske Srbije značajno su unapredila borbena oklopna vozila "Lazar 3" i "Miloš", iz proizvodnog programa Jugoimport-SDPR, koja su i ovaj put uspešno demonstrirala svoje preformanse: vatrenu moć, visok nivo zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u različitim terenskim uslovima.

Dejstvovala su višenamenska borbena oklopna vozila 8x8 "Lazar 3" i borbena oklopna vozila 4x4 "Miloš". Višenamenska borbena oklopna vozila 8x8 "Lazar 3" i borbena oklopna vozila 4x4 "Miloš" naoružana su savremenom daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12.7 mm, koja je takođe iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimport-SDPR, dok je jedno statički prikazano vozilo "Miloš" bilo naoružano mitraljezom „Gatling" u kalibru 7.62 x 51 mm.

Pored borbenih oklopnih vozila veliku vatrenu moć pružile su samohodne top-haubice 155 mm „Nora", savremeno samohodno oruđe iz proizvodnog programa Jugoimport-SDPR. Vatrenu podršku ostvarila je baterija Nora koje su dejstvovale snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.