Догађаји
16.10.2021.

Сајам наоружања и војне опреме "ПАРТНЕР 2021"

Сајам наоружања и војне опреме ПАРТНЕР у 2021. години обележава први јубилеј – десету манифестацију, основану 2004. године на иницијативу Министарства одбране Републике Србије, Југоимпорт СДПР-а и Београдског сајма. У међувремену је постао највећи и најзначајни сајам наоружања и војне опреме у Југоисточној Европи.

Сајам „Партнер 2021" одржао се од 11. до 14. октобра 2021. године на Београдском сајму у халама 1 и 4. Десети јубиларни сајам наоружања и војне опреме „Партнер" отворио је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у присуству потпредседника Владе и министра одбране Небојше Стефановића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, руководства јавног предузећа Југоимпорт-СДПР, као и других уважених званица из земље и иностранства.

Представљен je комплетни развојни и производни програм Југоимпорта и његових зависних предузећа, укључујући и средства из састава Војске Србије: вишенаменско борбено оклопно возило „Лазар 3", борбено оклопно возило „Милош" и самоходна топ-хаубица „Нора".

Посебна пажња, приликом отварања сајма, била је на презентацији, државном врху и званичним делегацијама, новитета из развојног и производног програма Југоимпорта:

  • Борбено возило пешадије „Лазански" са даљински управљивом борбеном станицом 57 mm (топ 57 mm кооперација са руским технолошким партнером), које је добило име по легендарном војном новинару, аналитичару, публицисти и дипломати Мирославу Лазанском;
  • Борбено возило „Лазар 3" са даљински управљивом борбеном станицом са топом 30 mm (топ 30 mm кооперација са руским технолошким партнером);
  • Возило за борбену подршку пешадије са даљински управљивом борбеном станицом са топом 30 mm и ракетним системом „Нова";
  • Оклопно возило „Милош" специјализовано за противоклопну борбу са велике дистанце са интегрисаним системом „Нова";
  • Систем беспилотне летилице- пројекат „Гавран" у конфигурацији возила са лансирним системом и командног возила. Приказане су две летилице: „Гавран 1" са клипно-елисним мотором и „Гавран 2" са елекромотором;
  • Жирокоптер HAWK 5- развојни пројекат у сарадњи са партнером из САД-а;
  • Преносни противоклопни ракетни систем ПОС;
  • Тешка антиматеријална пушка „Шарац".

Осим ових пројеката, велику пажњу корисника из Војске Србије и инопартнера привукла су и већ раније приказана средства из развојног и производног програма Југоимпорта: вишенаменски борбени чамац, борбено возило „Милош" са митраљезом Гетлинг, модуларни вишецевни ракетни систем „Тамнава", фамилија нове термобаричне муниције, авион „Сова", Авион „Турбо Ласта" (пројекат ВТИ и Утве- зависног предузећа Југоимпорта), лаке вођене бомбе, хеликоптерско наоружање и др.

На овогодишњем сајму своје производе и услуге представља укупно 132 излагача из Србије и 16 земаља – Аустрије, Босне и Херцеговине, Кине, Канаде, Данске, Финске, Француске, Немачке, Хрватске, Италије, Русије, Словеније, Шведске, Швајцарске, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава.