Događaji
16.10.2021.

Sajam naoružanja i vojne opreme "PARTNER 2021"

Sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER u 2021. godini obeležava prvi jubilej – desetu manifestaciju, osnovanu 2004. godine na inicijativu Ministarstva odbrane Republike Srbije, Jugoimport SDPR-a i Beogradskog sajma. U međuvremenu je postao najveći i najznačajni sajam naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi.

Sajam „Partner 2021" održao se od 11. do 14. oktobra 2021. godine na Beogradskom sajmu u halama 1 i 4. Deseti jubilarni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner" otvorio je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, rukovodstva javnog preduzeća Jugoimport-SDPR, kao i drugih uvaženih zvanica iz zemlje i inostranstva.

Predstavljen je kompletni razvojni i proizvodni program Jugoimporta i njegovih zavisnih preduzeća, uključujući i sredstva iz sastava Vojske Srbije: višenamensko borbeno oklopno vozilo „Lazar 3", borbeno oklopno vozilo „Miloš" i samohodna top-haubica „Nora".

Posebna pažnja, prilikom otvaranja sajma, bila je na prezentaciji, državnom vrhu i zvaničnim delegacijama, noviteta iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimporta:

  • Borbeno vozilo pešadije „Lazanski" sa daljinski upravljivom borbenom stanicom 57 mm (top 57 mm kooperacija sa ruskim tehnološkim partnerom), koje je dobilo ime po legendarnom vojnom novinaru, analitičaru, publicisti i diplomati Miroslavu Lazanskom;
  • Borbeno vozilo „Lazar 3" sa daljinski upravljivom borbenom stanicom sa topom 30 mm (top 30 mm kooperacija sa ruskim tehnološkim partnerom);
  • Vozilo za borbenu podršku pešadije sa daljinski upravljivom borbenom stanicom sa topom 30 mm i raketnim sistemom „Nova";
  • Oklopno vozilo „Miloš" specijalizovano za protivoklopnu borbu sa velike distance sa integrisanim sistemom „Nova";
  • Sistem bespilotne letilice- projekat „Gavran" u konfiguraciji vozila sa lansirnim sistemom i komandnog vozila. Prikazane su dve letilice: „Gavran 1" sa klipno-elisnim motorom i „Gavran 2" sa elekromotorom;
  • Žirokopter HAWK 5- razvojni projekat u saradnji sa partnerom iz SAD-a;
  • Prenosni protivoklopni raketni sistem POS;
  • Teška antimaterijalna puška „Šarac".

Osim ovih projekata, veliku pažnju korisnika iz Vojske Srbije i inopartnera privukla su i već ranije prikazana sredstva iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimporta: višenamenski borbeni čamac, borbeno vozilo „Miloš" sa mitraljezom Getling, modularni višecevni raketni sistem „Tamnava", familija nove termobarične municije, avion „Sova", Avion „Turbo Lasta" (projekat VTI i Utve- zavisnog preduzeća Jugoimporta), lake vođene bombe, helikoptersko naoružanje i dr.

Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge predstavlja ukupno 132 izlagača iz Srbije i 16 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Kine, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Italije, Rusije, Slovenije, Švedske, Švajcarske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.