Догађаји
30.04.2022.

Приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022“

Приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022" одржан је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници. Приказу су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, председник Народне скупштине Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и друге уважене званице, међу којима и руководство Југоимпорт-СДПР Ј.П.

На приказу су представљене способности дела јединица Војске Србије наоружаних и опремљених савременим средствима наоружања и војне опреме из производног програма Одбрамбене индустрије Србије, увоза као и средстава у развоју.

Током приказа ангажовано је више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова.

Овом приликом приказано је искрцавање пешадијских одељења из вишенаменских борбених оклопних возила 8х8 „ЛАЗАР 3", као и тимова за специјалне операције из борбеног оклопног возила 4х4 „МИЛОШ" уз ватрену подршку даљински управљаним борбеним станицама (ДУБС) калибра 12,7 mm. Ова борбена оклопна возила су из производног програма Југоимпорт- СДПР, а већ дуже време у саставу ВС.

Артиљеријска ватрена подршка извршена је из батерије самоходних топ-хаубица „НОРА Б52", које су такође из производног програма Југоимпорт- СДПР и већ дуже време у саставу ВС.

У статичком делу приказа поред премијерног представљања јавности система ФК-3 изложено је укупно више од 300 система наоружања и војне опреме која се налази у наоружању Војске Србије, као и средства која се развијају ради увођења у наоружање. По броју изложених средстава овај приказ био је готово двоструко већи од тактичко-техничког збора који је био одржан прошле године на Ушћу.

На батајничком аеродрому овом приликом нашли су се ловачки авиони „Миг-29", јуришници „Орао" као и школско борбени авиони „Г-4" и „Ласта". Изложени су и хеликоптери Ми-17, Ми-8, Ми-35, Х-145 и „Газела", а представљен је и даљински пилотирани ваздухоплов кинеске производње „ЦХ-92".

Љубитељи борбених средстава копнене војске имали су могућност да погледају тенкове М-84, М-84АБ1 и Т-72МС, борбена возила М-80, М-80АБ1, М-80АБ2, БРДМ-2М, БОВ, КОТ и „хамер", те артиљеријске и ракетне системе „НОРА Б-52", „Гвоздика" и „Пламен С". Од ракетних система ПВО који се већ налазе у употреби Војске Србије представљени су модернизовани систем „Нева" и „Куб", чија се модернизација реализује од стране Југоимпорта.

У већем броју су изложена средства из серијске производње домаће одбрамбене индустрије намењених Војсци Србије међу којима и вишенаменска борбена оклопна возила 8х8 „ЛАЗАР 3", борбена оклопна возила 4х4 „Милош ", самоходне топ-хаубице „Нора Б-52", системи ПАСАРС, дигитализовани „Огњеви", возила фамилије БОВ КИВ и комада возила ОТ, возила М-20 МРАП 6х6, „Мали Милоши, беспилотне летелице „Пегаз" и др.

Као посебне тематске целине у оквиру приказа представљени су производи Групације одбрамбене индустрије Србије и других предузећа произвођача наоружања и војне опреме из Србије те наоружање и опрема специјалних јединица.