Događaji
30.04.2022.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022" održan je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Prikazu su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i druge uvažene zvanice, među kojima i rukovodstvo Jugoimport-SDPR J.P.

Na prikazu su predstavljene sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije naoružanih i opremljenih savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije, uvoza kao i sredstava u razvoju.

Tokom prikaza angažovano je više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih vazduhoplova.

Ovom prilikom prikazano je iskrcavanje pešadijskih odeljenja iz višenamenskih borbenih oklopnih vozila 8h8 „LAZAR 3", kao i timova za specijalne operacije iz borbenog oklopnog vozila 4h4 „MILOŠ" uz vatrenu podršku daljinski upravljanim borbenim stanicama (DUBS) kalibra 12,7 mm. Ova borbena oklopna vozila su iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR, a već duže vreme u sastavu VS.

Artiljerijska vatrena podrška izvršena je iz baterije samohodnih top-haubica „NORA B52", koje su takođe iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR i već duže vreme u sastavu VS.

U statičkom delu prikaza pored premijernog predstavljanja javnosti sistema FK-3 izloženo je ukupno više od 300 sistema naoružanja i vojne opreme koja se nalazi u naoružanju Vojske Srbije, kao i sredstva koja se razvijaju radi uvođenja u naoružanje. Po broju izloženih sredstava ovaj prikaz bio je gotovo dvostruko veći od taktičko-tehničkog zbora koji je bio održan prošle godine na Ušću.

Na batajničkom aerodromu ovom prilikom našli su se lovački avioni „Mig-29", jurišnici „Orao" kao i školsko borbeni avioni „G-4" i „Lasta". Izloženi su i helikopteri Mi-17, Mi-8, Mi-35, H-145 i „Gazela", a predstavljen je i daljinski pilotirani vazduhoplov kineske proizvodnje „CH-92".

Ljubitelji borbenih sredstava kopnene vojske imali su mogućnost da pogledaju tenkove M-84, M-84AB1 i T-72MS, borbena vozila M-80, M-80AB1, M-80AB2, BRDM-2M, BOV, KOT i „hamer", te artiljerijske i raketne sisteme „NORA B-52", „Gvozdika" i „Plamen S". Od raketnih sistema PVO koji se već nalaze u upotrebi Vojske Srbije predstavljeni su modernizovani sistem „Neva" i „Kub", čija se modernizacija realizuje od strane Jugoimporta.

U većem broju su izložena sredstva iz serijske proizvodnje domaće odbrambene industrije namenjenih Vojsci Srbije među kojima i višenamenska borbena oklopna vozila 8h8 „LAZAR 3", borbena oklopna vozila 4h4 „Miloš ", samohodne top-haubice „Nora B-52", sistemi PASARS, digitalizovani „Ognjevi", vozila familije BOV KIV i komada vozila OT, vozila M-20 MRAP 6h6, „Mali Miloši, bespilotne letelice „Pegaz" i dr.

Kao posebne tematske celine u okviru prikaza predstavljeni su proizvodi Grupacije odbrambene industrije Srbije i drugih preduzeća proizvođača naoružanja i vojne opreme iz Srbije te naoružanje i oprema specijalnih jedinica.