Активности
17.07.2023.

Бојева гађања из новоуведених и модернизованих средстава артиљерије Војске Србије

На полигону „Пасуљанске ливаде“, припадници ариљеријских дивизиона из састава Копнене војске реализовали су бојева гађања из модернизованих и савремених артиљеријских система који су недавно уведени у наоружање Војске Србије.

Реч је о завршном сегменту вишемесечног оспособљавања професионалног састава артиљеријских дивизиона за пружање ватрене подршке маневарским јединицама у нападним и одбрамбеним операцијама Копнене војске.

Током интензивних активности на полигону, увежбаване су борбене радње и поступци послуга самоходних топ-хаубица 155 мм Б-52 М-15 „Нора“, самоходних вишецевних лансера ракета 128 мм М-77 „Огањ“ и самоходних хаубица 122 вмм 2С1 „Гвоздика“. Након обучавања, уследила је реализација бојевих гађања, на којима је у пракси проверена њихова оспособљеност за извршавање наменских задатака.

Одлични резултати постигнути током реализације бојевих гађања најбоље говоре о квалитету обучавања, али и о поузданости ових артиљеријских оруђа, која након модернизације имају већу ватрену моћ, брзину и прецизност гађања и остварују већи ефекат по циљу истовременим ударима више пројектила.

Опремање Војске Србије савременим артиљеријским системима и модернизација постојећих, значајно су унапредили могућности овог рода Војске Србије за остваривање изненадне, брзе и прецизне артиљеријске ватре по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама.