Aktivnosti
17.07.2023.

Bojeva gađanja iz novouvedenih i modernizovanih sredstava artiljerije Vojske Srbije

Na poligonu „Pasuljanske livade“, pripadnici ariljerijskih diviziona iz sastava Kopnene vojske realizovali su bojeva gađanja iz modernizovanih i savremenih artiljerijskih sistema koji su nedavno uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

Reč je o završnom segmentu višemesečnog osposobljavanja profesionalnog sastava artiljerijskih diviziona za pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama u napadnim i odbrambenim operacijama Kopnene vojske.

Tokom intenzivnih aktivnosti na poligonu, uvežbavane su borbene radnje i postupci posluga samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „Nora“, samohodnih višecevnih lansera raketa 128 mm M-77 „Oganj“ i samohodnih haubica 122 vmm 2S1 „Gvozdika“. Nakon obučavanja, usledila je realizacija bojevih gađanja, na kojima je u praksi proverena njihova osposobljenost za izvršavanje namenskih zadataka.

Odlični rezultati postignuti tokom realizacije bojevih gađanja najbolje govore o kvalitetu obučavanja, ali i o pouzdanosti ovih artiljerijskih oruđa, koja nakon modernizacije imaju veću vatrenu moć, brzinu i preciznost gađanja i ostvaruju veći efekat po cilju istovremenim udarima više projektila.

Opremanje Vojske Srbije savremenim artiljerijskim sistemima i modernizacija postojećih, značajno su unapredili mogućnosti ovog roda Vojske Srbije za ostvarivanje iznenadne, brze i precizne artiljerijske vatre po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.