Вести
17.04.2021.

Здружено тактичка вежба „Одговор 2021“ Војске Србије и Полиције на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“

У вежби „Одговор 2021" учествовало је око 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника полиције.

На полигону „Орешац" извршен је први део Здружено-тактичке вежбе „Одговор 2021". Циљ сложеног и динамичног сегмента вежбе на „Орешцу" био је приказ оспособљености 72. бригаде за специјалне операције у решавању тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења противтерористичке операције, у садејству са снагама Ратног ваздухопловства и ПВО, 63. падобранском бригадом и Специјалном антитерористичком јединицом МУП-а Србије по теми „Уништење терористичке групе и ослобађање талаца".

На вежби је учествовало више од 200 припадника Војске Србије и око 100 припадника полиције. Ангажовано је осам ваздухоплова, 22 борбена возила, седам чамаца, две беспилотне летелице, као и друга савремена борбена и неборбена техника коју користе специјалне јединице.

Вежба је изведена у три димензије: на копну, у ваздуху и води, кроз пет секвенци – извиђање, поседање линије блокаде, напад на терористичке снаге, ослобађање талаца и евакуација.

Демонстриране су тактичко-борбене радње у области извођења антитерористичких дејстава у којима су учествовале здружене јединице Војске Србије и МУП-а. Значајно место, у оквиру ове вежбе, заузела су борбена оклопна возила 4х4 „Милош" која су недавно испоручена Војсци Србије, као и возила „Хамер".

У делу вежбе „Одговор 2021" на „Пасуљанским ливадама" учествовало је више од 140 борбених средстава и система.

Посматрачи су имали прилику да виде изузетне ефекте дејстава артиљеријско ракетног система "Пасарс", батерије „Панцира С-1" и бригадне ракетне групе вишецевних лансера ракета „Пламен С" који су дејствовали по непријатељским положајима.

Значајан сегмент вежбе био је резервисан за приказ дејства Жандармерије по убаченим терористичким групама. Ове динамичне секвенце обухватиле су маневре и одлучно дејство вишенаменских борбених оклопних возила „Лазар 3", као и борбена оклопна возила БОВ М11 и БОВ М15, чију је модернизацију и конверзију, за потребе МУП-а, реализовао Југоимпорт-СДПР.

Вежба на Пасуљанским ливадама показала је изузетну ватрену моћ и одлично садејство снага.