Вести
16.07.2019.

Сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2019“

Девети међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019" одржан је на Београдском сајму, у периоду од 25. до 28. јуна 2019. године, под покровитељством Министарства одбране, а у суорганизацији Југоимпорт-СДПР Ј.П.

Манифестацију је отворио министар одбране Републике Србије Александар Вулин. Свечаном отварању присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и други уважени гости.

Званицама на отварању обратили су се министар одбране Републике Србије Александар Вулин и генерални директор Југоимпорт-СДПР Ј.П. Југослав Петковић. Током свог излагања уваженим званицама генерални директор Југоимпорт-СДПР Ј.П. Југослав Петковић истакао је да је у протеклих шест година инвестирано више од 100 милиона евра у нове технологије, производњу и производне капацитете, као и у многе развојне пројекте: ракетни систем "Алас", самоходно вишецевно лансирно оруђе "Шумадија", самоходно артиљеријско оруђе "Александар", борбена оклопна возила "Милош" и "Лазар", беспилотни хеликоптер Стршљен, беспилотна летилица "Алекс" и др., те да су нека од тих средстава већ у употреби. Поред наведеног, говорио је и о великом јубилеју 70 година постојања Југоимпорт-СДПР Ј.П.

На свечаном отварању присутнима су приказани филм о новим достигнућима Министарства одбране и Одбрамбене индустрије Србије у развоју и производњи наоружања, као и филм посвећен седамдесетогодишњици Југоимпорт-СДПР Ј.П. 

Поводом поменутог јубилеја, дана 26. јуна 2019. године, за војни врх и бројне иностране делегације које су посетиле међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2019", уприличен је функционалан приказ са демонстрацијом средстава са бојевим гађањем из развојног и производног програма Југоимпорт-СДПР Ј.П. и ОИС на полигону у Никинцима.

Током сајма „Партнер 2019" приказани су многи технолошки новитети, међу којима и средство Југоимпорт-СДПР Ј.П., самоходни вишецевни модуларни ракетни лансер "Тамнава". Предвиђено је да "Тамнава" испаљује две врсте ракета - 122 и 262 милиметара, а обезбеђена је и аутоматизација пуњења брзом заменом модула помоћу уграђеног крана. Пројектили калибра 262 милиметара могу да досегну циљеве на даљини од чак 70 километара. Најважнија карактеристика "Тамнаве" јесте убојитост и жестока брзина паљбе, за неколико минута може да испали 96 ракета калибра 122 mm. 

На овогодишњем сајму премијерно су приказане и даљински управљанe борбенe станицe „КИКЛОП" и „КЕРБЕР". Ради се о ДУБС наоружаним једноцевним (КИКЛОП) и троцевним (КЕРБЕР) оруђем 20 mm, опремљеним оптоелектронским системом за управљање ватром. Станице су намењене наоружавању борбених оклопних возила Милош, Лазар и БОВ.

На сајму је наступило око 130 излагача. Више од 30 учесника било је из иностранства, а резултате и потенцијале представиле су компаније из Аустрије, Белорусије, БиХ, Бугарске, Енглеске, Данске, Кине, Финске, Француске, Италије, Немачке, САД, Швајцарске и др.

Сајам је посетио велики број иностраних делегација и инопартнера.