Вести
09.03.2024.

Приказ средстава у оквиру Војнотехничког института

Министарство одбране

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са  потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем, начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и руководством Југоимпорт- СДПР, обишао је данас Војнотехнички институт.  

Југоимпорт-СДПР

У оквиру тактичко техничког збора, данас су на ВТИ изложени борбени и неборбени системи, бројно наоружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије. Међу њима су и беспилотне летелице и дронови.

Министарство одбране

Председник Вучић, приликом обиласка ВТИ, посебно се осврнуо на прототипове дронова камиказа. Том приликом, председнику је представљено више модела дронова, међу којима је и беспилотна летелица- пројектил „Гавран“ намењена за осматрање и напад на широк дијапазон циљева, уништавање тенкова и других оклопних возила, командних места, артиљеријских положаја, покретних и непокретних циљева и сл.

Југоимпорт-СДПР

Указано је на значај дрона "Комарац" и беспилотне летелице "Врабац", намењене за извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара.  Председника су, такође, упознали и са карактеристикама беспилотне летелице "Пегаз" која је ушла у наоружање Војске Србије.

Југоимпорт-СДПР

Током приказа, посебну пажњу привукла су средства из развојног и производног програма Југоимпорт- СДПР: вишенаменска борбена оклопна возила „Лазар 3“ и борбена оклопна возила „Милош“ и „Милош 2“, самоходно артиљеријско оруђе „Нора Б52 НГ“, вишецевни модуларни самоходни лансер ракета 122/262 мм „Тамнава“, ракета Алас, беспилотна летелица-пројектил „Гавран“ и др. Приказано је и стрељачко наоружање – аутомати, пиштољи, снајпери и пушке.

Југоимпорт-СДПР

Обиласку су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Југоимпорт- СДПР, фабрика наменске индустрије и Војнотехничког института.