Vesti
09.03.2024.

Prikaz sredstava u okviru Vojnotehničkog instituta

Ministarstvo odbrane

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa  potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i rukovodstvom Jugoimport- SDPR, obišao je danas Vojnotehnički institut.  

Jugoimport-SDPR

U okviru taktičko tehničkog zbora, danas su na VTI izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije. Među njima su i bespilotne letelice i dronovi.

Ministarstvo odbrane

Predsednik Vučić, prilikom obilaska VTI, posebno se osvrnuo na prototipove dronova kamikaza. Tom prilikom, predsedniku je predstavljeno više modela dronova, među kojima je i bespilotna letelica- projektil „Gavran“ namenjena za osmatranje i napad na širok dijapazon ciljeva, uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila, komandnih mesta, artiljerijskih položaja, pokretnih i nepokretnih ciljeva i sl.

Jugoimport-SDPR

Ukazano je na značaj drona "Komarac" i bespilotne letelice "Vrabac", namenjene za izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara.  Predsednika su, takođe, upoznali i sa karakteristikama bespilotne letelice "Pegaz" koja je ušla u naoružanje Vojske Srbije.

Jugoimport-SDPR

Tokom prikaza, posebnu pažnju privukla su sredstva iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimport- SDPR: višenamenska borbena oklopna vozila „Lazar 3“ i borbena oklopna vozila „Miloš“ i „Miloš 2“, samohodno artiljerijsko oruđe „Nora B52 NG“, višecevni modularni samohodni lanser raketa 122/262 mm „Tamnava“, raketa Alas, bespilotna letelica-projektil „Gavran“ i dr. Prikazano je i streljačko naoružanje – automati, pištolji, snajperi i puške.

Jugoimport-SDPR

Obilasku su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Jugoimport- SDPR, fabrika namenske industrije i Vojnotehničkog instituta.