Вести
31.07.2018.

Показна вежба Војске Србије у Никинцима

На полигону „Никинци", дана 29.07.2018. године, изведена је показна вежба гађања из стрељачког наоружања које користи Војска Србије, као и дејствовање из средстава чији је развој и даље у току.

Показној вежби присуствовали су председник Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, директор Безбедоносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић, као и представници Војске Србије и Југоимпорт-СДПР Ј.П..

Том приликом представљен је део нових извиђачких електронских система, дејство возила КИВ, вишенаменског борбеног оклопног возила 8x8 "Лазара 3", противавионског самоходног ракетног система ПАСАРС 16, као и нова генерација осматрачких оптоелектронских система МИП 1, "Огањ" и др.

Два возила „Лазар" дејствовала су из ДУБС 12,7 mm и приказали су јако добре резултате у погађању панцирне мете на 500 m. Укрцно одељење трећег „Лазара" дејствовало је личним наоружањем кроз пушкарнице на стојеће мете које симулирају заседу противника у борби у насељеном месту. У оба случаја, све мете су погођене.

Такође, представљен је и део наоружања из пројекта "1500+".

Пројекат "1.500+" обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја, у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке M17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 mm M12 и тактички пиштољи E3 9mm PARA.
Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта "1.500+" су и савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, као и вишенаменска оклопна борбена возила 8х8 "Лазар 3".