Вести
29.09.2023.

ПАРТНЕР 2023

Југоимпорт-СДПР

Сајам „Партнер 2023" одржао се од 25. до 28. септембра 2023. године на Београдском сајму у халама 1, 4 и 2А.

11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер" отворио је потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић у присуству представника Народне скупштине, министара у Влади, представника Министарства одбране и Војске Србије, руководства Југоимпорт- СДПР, као и других уважених званица из земље и иностранства.

Југоимпорт-СДПР

Након отварања Сајма присутни имали су прилику да премијерно виде самоходно артиљеријско оруђе 155 мм „Нора Б-52 НГ производње Југоимпорт- СДПР.

Ово је најсавременије артиљеријско оруђе најновије генерације, потпуно аутоматизовано, калибра 155 мм са високим нивоом аутономије, од којег се очекује да ће додатно унапредити способности Војске Србије и бити у наредном периоду један од битних адута и на иностраном тржишту. 

Југоимпорт-СДПР

Представљен je комплетни развојни и производни програм Југоимпорта и његових зависних предузећа, укључујући и средства која су већ у саставу Војске Србије: вишенаменска борбена оклопна возила „Лазар 3", борбена оклопна возила „Милош", самоходне топ-хаубица „Нора" и др.

Југоимпорт-СДПР

Вишенаменска борбена оклопна возила „Лазар" приказана су са разичитим наоружањем: ДУБС 12.7 мм,  ДУБС 30/2 мм на бази конверзије оруђа Прага, као и борбена оклопна возила „Милош" са: ДУБС 12.7 мм, митраљезом Гетлинг 7.62 мм, турелом 12.7 мм,  и ракетним системом „НОВА“- специјализованим за противоклопну борбу са велике дистанце.

Посетиоци су имали прилике да виде и самоходне топ-хаубице „Нора Б-52 М15" и „Нора Б-52 М21", као и „Нора Б-52 НГ" која је премијерно представљена.

Југоимпорт-СДПР

Посебну пажњу привукли су неки од новитета из развојног и производног програма Југоимпорта:

  • Вишенаменско борбено оклопно возило „Лазар 3М" са куполом 30 мм- први пут приказано на сајму Партнер;
  • Борбено оклопно возило „Милош 2" са ДУБС 20/3 мм Кербер;
  • Симулатор за Нору Б52;
  • Ракета С-8 са КИТ-ом за ласерско самонавођење у лансеру;
  • ДУБС стабилисани нове генерације 12.7 мм (у црној боји);
  • Авио бомбе: пробојна бомба 500 кг и планирајућа бомба 250 кг;

Осим ових пројеката, велику пажњу корисника из Војске Србије и инопартнера привукла су и већ раније приказана средства из развојног и производног програма Југоимпорта: модуларни вишецевни ракетни систем 122 мм / 262 мм „Тамнава", фамилија нове термобаричне муниције, авион „Сова", Авион „Турбо Ласта" (пројекат ВТИ и Утве- зависног предузећа Југоимпорта), жирокоптер HAWK 5, лаке вођене бомбе, хеликоптерско наоружање и др.

Министарство одбране

На овогодишњем сајму своје производе и услуге представило је укупно 155 излагача од којих 141  из Србије и 41 из земаља из иностранства – Аустрије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Кине, Финске, Француске, Немачке, Мађарске, Ирана, Италије, Казахстана, Северне Македоније, Русије, Словеније, Шведске, Швајцарске, Турске и Уједињеног Краљевства.