Vesti
29.09.2023.

PARTNER 2023

Jugoimport-SDPR

Sajam „Partner 2023" održao se od 25. do 28. septembra 2023. godine na Beogradskom sajmu u halama 1, 4 i 2A.

11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner" otvorio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević u prisustvu predstavnika Narodne skupštine, ministara u Vladi, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rukovodstva Jugoimport- SDPR, kao i drugih uvaženih zvanica iz zemlje i inostranstva.

Jugoimport-SDPR

Nakon otvaranja Sajma prisutni imali su priliku da premijerno vide samohodno artiljerijsko oruđe 155 mm „Nora B-52 NG proizvodnje Jugoimport- SDPR.

Ovo je najsavremenije artiljerijsko oruđe najnovije generacije, potpuno automatizovano, kalibra 155 mm sa visokim nivoom autonomije, od kojeg se očekuje da će dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije i biti u narednom periodu jedan od bitnih aduta i na inostranom tržištu. 

Jugoimport-SDPR

Predstavljen je kompletni razvojni i proizvodni program Jugoimporta i njegovih zavisnih preduzeća, uključujući i sredstva koja su već u sastavu Vojske Srbije: višenamenska borbena oklopna vozila „Lazar 3", borbena oklopna vozila „Miloš", samohodne top-haubica „Nora" i dr.

Jugoimport-SDPR

Višenamenska borbena oklopna vozila „Lazar" prikazana su sa razičitim naoružanjem: DUBS 12.7 mm,  DUBS 30/2 mm na bazi konverzije oruđa Praga, kao i borbena oklopna vozila „Miloš" sa: DUBS 12.7 mm, mitraljezom Getling 7.62 mm, turelom 12.7 mm,  i raketnim sistemom „NOVA“- specijalizovanim za protivoklopnu borbu sa velike distance.

Posetioci su imali prilike da vide i samohodne top-haubice „Nora B-52 M15" i „Nora B-52 M21", kao i „Nora B-52 NG" koja je premijerno predstavljena.

Jugoimport-SDPR

Posebnu pažnju privukli su neki od noviteta iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimporta:

  • Višenamensko borbeno oklopno vozilo „Lazar 3M" sa kupolom 30 mm- prvi put prikazano na sajmu Partner;
  • Borbeno oklopno vozilo „Miloš 2" sa DUBS 20/3 mm Kerber;
  • Simulator za Noru B52;
  • Raketa S-8 sa KIT-om za lasersko samonavođenje u lanseru;
  • DUBS stabilisani nove generacije 12.7 mm (u crnoj boji);
  • Avio bombe: probojna bomba 500 kg i planirajuća bomba 250 kg;

Osim ovih projekata, veliku pažnju korisnika iz Vojske Srbije i inopartnera privukla su i već ranije prikazana sredstva iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimporta: modularni višecevni raketni sistem 122 mm / 262 mm „Tamnava", familija nove termobarične municije, avion „Sova", Avion „Turbo Lasta" (projekat VTI i Utve- zavisnog preduzeća Jugoimporta), žirokopter HAWK 5, lake vođene bombe, helikoptersko naoružanje i dr.

Ministarstvo odbrane

Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge predstavilo je ukupno 155 izlagača od kojih 141  iz Srbije i 41 iz zemalja iz inostranstva – Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Kine, Finske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Irana, Italije, Kazahstana, Severne Makedonije, Rusije, Slovenije, Švedske, Švajcarske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.