Вести
13.06.2020.

Отворен нови погон фабрике „Борбени сложени системи“ у Куршумлији

Данас је у Куршумлији отворен нови производни погон фабрике "Борбени сложени системи", зависног предузећа Југоимпорт-СДПР Ј.П. - прва фаза у изградњи Фабрике за машинску обраду метала у месту Пљаково код Куршумлије.

Отварању су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор Југоимпорт-СДПР Ј.П. Југослав Петковић, заменик директора Југоимпорт-СДПР Ј.П. Бранислав Простран и председник општине Куршумлија Рaдољуб Видић.

Вредост инвестиције износи 8,5 милиона евра и односи се на реализацију прве фазе која је обухватила изградњу објеката и набавку технолошке опреме. У новим објектима укупне површине од око три хиљаде квадратних метара запослено је 80 радника.

Планирано је да у наредне две године, завршетком фазе 2 и фазе 3, а по изградњи свих објеката и реализацији комплетног пројекта, чија површина износи укупно око 17.000 m2, буде запослено око 300 радника.

Планирано је да фабрика поседује два производна процеса:

  • Процес производње подсклопова;
  • Процес монтаже оклопних возила;

У Оквиру процеса производње подсклопова у првој фази изграђен је браварско заваривачки погон у којем се реализују следећи технолошки процеси:

  • Производна операција сечења плочастог материјала, поступком ласерског сечења плоча димензија 6 x 2.5 m и дебљине до 25 mm;
  • Производне операције савијања исеченог материјала на CNC Апкан преси снаге 800 t и дужине ножа 6 m;
  • Производне операције заваривања изводе се поступцима: REL, MIG/MAG и поступком тачкастог заваривања;
  • Производне операције темперирања заварених склопова;
  • Производне операције брушења заварених склопова;
  • Процеси заваривања обављају се у Зони заваривања подсклопова на 8 радних места и зони заваривања склопова на 7 радних места.

Током обиласка званице су имале прилику да виде комплетан пројекат са приказом наредних планираних фаза изградње фабрике, као и различите фазе производње оклопних тела за борбено оклопно возило "Милош" и производње шасије за вишенаменско борбено оклопно возило "Лазар" у оквиру већ изграђеног погона.

Испред фабрике су приказана 3 борбена оклопна возила "Милош" (једно возило са митраљезом „Getling" 7,62 mm и два возила са ДУБС-ом 11,7 mm) и 2 вишенаменска борбена оклопна возила „Лазар" (једно возило са ДУБС-ом 12,7 mm из серијске производње са посадом припадника Војске Србије опремљеном новим комплетима борбене опреме, а друго возило са троцевним топом 20/3 „Кербер").

Након обиласка, присутнима су се обратили министар одбране Александар Вулин, директор Југоимпорт-СДПР Ј.П. Југослав Петковић, председник општине Куршумлија Рaдољуб Видић, док се у име запослених окупљенима обратила Сања Миљковић.

Министар Вулин је у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића честитао свим грађанима Куршумлије, свим запосленим у компанији Југоимпорт-СДПР и свим грађанима Србије отварање првог погона у Куршумлији после 40 година.