Vesti
13.06.2020.

Otvoren novi pogon fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Kuršumliji

Danas je u Kuršumliji otvoren novi proizvodni pogon fabrike "Borbeni složeni sistemi", zavisnog preduzeća Jugoimport-SDPR J.P. - prva faza u izgradnji Fabrike za mašinsku obradu metala u mestu Pljakovo kod Kuršumlije.

Otvaranju su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor Jugoimport-SDPR J.P. Jugoslav Petković, zamenik direktora Jugoimport-SDPR J.P. Branislav Prostran i predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Vredost investicije iznosi 8,5 miliona evra i odnosi se na realizaciju prve faze koja je obuhvatila izgradnju objekata i nabavku tehnološke opreme. U novim objektima ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80 radnika.

Planirano je da u naredne dve godine, završetkom faze 2 i faze 3, a po izgradnji svih objekata i realizaciji kompletnog projekta, čija površina iznosi ukupno oko 17.000 m2, bude zaposleno oko 300 radnika.

Planirano je da fabrika poseduje dva proizvodna procesa:

  • Proces proizvodnje podsklopova;
  • Proces montaže oklopnih vozila;

U Okviru procesa proizvodnje podsklopova u prvoj fazi izgrađen je bravarsko zavarivački pogon u kojem se realizuju sledeći tehnološki procesi:

  • Proizvodna operacija sečenja pločastog materijala, postupkom laserskog sečenja ploča dimenzija 6 x 2.5 m i debljine do 25 mm;
  • Proizvodne operacije savijanja isečenog materijala na CNC Apkan presi snage 800 t i dužine noža 6 m;
  • Proizvodne operacije zavarivanja izvode se postupcima: REL, MIG/MAG i postupkom tačkastog zavarivanja;
  • Proizvodne operacije temperiranja zavarenih sklopova;
  • Proizvodne operacije brušenja zavarenih sklopova;
  • Procesi zavarivanja obavljaju se u Zoni zavarivanja podsklopova na 8 radnih mesta i zoni zavarivanja sklopova na 7 radnih mesta.

Tokom obilaska zvanice su imale priliku da vide kompletan projekat sa prikazom narednih planiranih faza izgradnje fabrike, kao i različite faze proizvodnje oklopnih tela za borbeno oklopno vozilo "Miloš" i proizvodnje šasije za višenamensko borbeno oklopno vozilo "Lazar" u okviru već izgrađenog pogona.

Ispred fabrike su prikazana 3 borbena oklopna vozila "Miloš" (jedno vozilo sa mitraljezom „Getling" 7,62 mm i dva vozila sa DUBS-om 11,7 mm) i 2 višenamenska borbena oklopna vozila „Lazar" (jedno vozilo sa DUBS-om 12,7 mm iz serijske proizvodnje sa posadom pripadnika Vojske Srbije opremljenom novim kompletima borbene opreme, a drugo vozilo sa trocevnim topom 20/3 „Kerber").

Nakon obilaska, prisutnima su se obratili ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Jugoimport-SDPR J.P. Jugoslav Petković, predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, dok se u ime zaposlenih okupljenima obratila Sanja Miljković.

Ministar Vulin je u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića čestitao svim građanima Kuršumlije, svim zaposlenim u kompaniji Jugoimport-SDPR i svim građanima Srbije otvaranje prvog pogona u Kuršumliji posle 40 godina.