Вести
13.11.2023.

Обука војника на самоходним топ-хаубицама 155 мм „Нора“

Министарство одбране

У рејону миронодопске локације у Нишу, у току је обука професионалних војника на самоходним топ-хаубицама 155 мм Б-52 М15 „Нора“ из производног програма Југоимпорт- СДПР, а које су већ неколико година у саставу Војске Србије.

Министарство одбране

Реч је о стручно-специјалистичкој обуци, током које се војници, у складу са својим дужностима, оспособљавају за правовремено откривање и уочавање циљева, рачунање елемената за гађање и непосредно руковање самим оруђем.

Тежиште је на радњама и поступцима приликом поседања ватреног положаја и извршења посредног гађања, које се примењује када не постоји оптичка видљивост циља.

Самоходна топ-хаубица „Нора“ ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја.

Министарство одбране

Целокупан процес од уочавања циља до отварања ватре траје нешто више од једног минута, па је за успешно ватрено дејство обученост послуге на највишем нивоу — императив.

То се постиже континуираном обуком, која се у јединици реализује целе године, у свим условима — од индивидуалног оспособљавања сваког појединца, преко обуке за реализацију колективних задатака до најсложенијих вежби и бојевих гађања.

Министарство одбране

Увођењем овог савременог борбеног система, који се већ неколико година налази у наоружању Војске Србије, у значајној мери су унапређене способности Мешовите артиљеријске бригаде и рода артиљерије у целини за пружање поуздане, прецизне и снажне ватрене подршке јединицама Копнене војске у извођењу операција.