Vesti
13.11.2023.

Obuka vojnika na samohodnim top-haubicama 155 mm „Nora“

Ministarstvo odbrane

U rejonu mironodopske lokacije u Nišu, u toku je obuka profesionalnih vojnika na samohodnim top-haubicama 155 mm B-52 M15 „Nora“ iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR, a koje su već nekoliko godina u sastavu Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane

Reč je o stručno-specijalističkoj obuci, tokom koje se vojnici, u skladu sa svojim dužnostima, osposobljavaju za pravovremeno otkrivanje i uočavanje ciljeva, računanje elemenata za gađanje i neposredno rukovanje samim oruđem.

Težište je na radnjama i postupcima prilikom posedanja vatrenog položaja i izvršenja posrednog gađanja, koje se primenjuje kada ne postoji optička vidljivost cilja.

Samohodna top-haubica „Nora“ vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.

Ministarstvo odbrane

Celokupan proces od uočavanja cilja do otvaranja vatre traje nešto više od jednog minuta, pa je za uspešno vatreno dejstvo obučenost posluge na najvišem nivou — imperativ.

To se postiže kontinuiranom obukom, koja se u jedinici realizuje cele godine, u svim uslovima — od individualnog osposobljavanja svakog pojedinca, preko obuke za realizaciju kolektivnih zadataka do najsloženijih vežbi i bojevih gađanja.

Ministarstvo odbrane

Uvođenjem ovog savremenog borbenog sistema, koji se već nekoliko godina nalazi u naoružanju Vojske Srbije, u značajnoj meri su unapređene sposobnosti Mešovite artiljerijske brigade i roda artiljerije u celini za pružanje pouzdane, precizne i snažne vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske u izvođenju operacija.