Вести
27.08.2021.

Најављено одржавање 10. сајма наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР“

На данашњој конференцији за медије одржаној на Београдском сајму најављено је да ће 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР" бити приказан у периоду од 11. до 14. октобра ове године, под покровитељством Министарство одбране Републике Србије, у суорганизацији Југоимпорт-СДПР Ј.П. и уз велику подршку Београдског сајма.

Сајам ПАРТНЕР у 2021. години слави први јубилеј – десету манифестацију, основану 2004. године на иницијативу посленика Министарства одбране Републике Србије, Југоимпорт СДПР-а и Београдског сајма.

За девет до сада одржаних манифестација током 17 година ПАРТНЕР је постао највећи и најзначајни сајам наоружања и војне опреме у Југоисточној Европи.

На конференцији, о сајму „ПАРТНЕР", учесницима и новитетима који ће бити приказани, говорили су помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, помоћник директора за комерцијалне послове Јавног предузећа „Југоимпорт-СДПР" Александар Лијаковић и саветница в.д. директора Београдског сајма Мирјана Лукић.

Поред компанија које припадају групацији Одбрамбене индустрије Србије, на предстојећој сајамској манифестацији представиће се и други произвођачи наоружања и војне опреме из наше земље, правни субјекти регистровани за промет наоружања и војне опреме, научне, образовне и истраживачке институције, као и институтције Министарства одбране у области ремонта, одржавања наоружања и војне опреме и опитовања.

Југоимпорт- СДПР, као суорганизатор предстојећег сајма, представиће своје капацитете у оквиру три пословне мисије које има, као носилац развоја и производње сложених борбених система и муниције, као интегратор српске одбрамбене индустрије на светском тржишту и као компанија која се бави опремањем Војске Србије и Министарства унутрашњих послова средствима из домаће производње и из увоза.

На сајму „ПАРТНЕР" биће приказани производи из развоја и производње зависних предузећа Југоимпорта као што су „Борбени сложени системи" из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом" у Узићима која производи малу муницију, панчевачка „Утва", као и „Ковачки центар" и нова „Капислана" у Ваљеву, ПМЦ инжењеринг, Атера и др. У саставу групације зависних предузећа Југоимпорт-СДПР, осим предузећа које су технолошки чланови групације, налази и Српска банка, као финансијски и стратешки партнер.

Поред наведеног, на сајму ће имати прилику да се представе и предузећа из групације Југоимпортових коопераната.

Током конференције најављено је да ће се 10. сајам наоружања и војне опреме "ПАРТНЕР" одржати у халама 1 и 4 и на отвореном простору Београдског сајма, на површини од око 26.000 квадратних метара изложбеног простора. Током трајања сајма биће организовани стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти из земље и иностранства имати прилику да покажу достигнућа и идеје и размене искуства у области одбрамбене технологије, а уколико услови дозволе, биће одржана и демонстрација наоружања и војне опреме са бојевим гађањем на полигону Војске Србије у Никинцима.