Vesti
27.08.2021.

Najavljeno održavanje 10. sajma naoružanja i vojne opreme „PARTNER“

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj na Beogradskom sajmu najavljeno je da će 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER" biti prikazan u periodu od 11. do 14. oktobra ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstvo odbrane Republike Srbije, u suorganizaciji Jugoimport-SDPR J.P. i uz veliku podršku Beogradskog sajma.

Sajam PARTNER u 2021. godini slavi prvi jubilej – desetu manifestaciju, osnovanu 2004. godine na inicijativu poslenika Ministarstva odbrane Republike Srbije, Jugoimport SDPR-a i Beogradskog sajma.

Za devet do sada održanih manifestacija tokom 17 godina PARTNER je postao najveći i najznačajni sajam naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi.

Na konferenciji, o sajmu „PARTNER", učesnicima i novitetima koji će biti prikazani, govorili su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, pomoćnik direktora za komercijalne poslove Javnog preduzeća „Jugoimport-SDPR" Aleksandar Lijaković i savetnica v.d. direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na predstojećoj sajamskoj manifestaciji predstaviće se i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz naše zemlje, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institutcije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Jugoimport- SDPR, kao suorganizator predstojećeg sajma, predstaviće svoje kapacitete u okviru tri poslovne misije koje ima, kao nosilac razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema i municije, kao integrator srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu i kao kompanija koja se bavi opremanjem Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

Na sajmu „PARTNER" biće prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih preduzeća Jugoimporta kao što su „Borbeni složeni sistemi" iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom" u Uzićima koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva", kao i „Kovački centar" i nova „Kapislana" u Valjevu, PMC inženjering, Atera i dr. U sastavu grupacije zavisnih preduzeća Jugoimport-SDPR, osim preduzeća koje su tehnološki članovi grupacije, nalazi i Srpska banka, kao finansijski i strateški partner.

Pored navedenog, na sajmu će imati priliku da se predstave i preduzeća iz grupacije Jugoimportovih kooperanata.

Tokom konferencije najavljeno je da će se 10. sajam naoružanja i vojne opreme "PARTNER" održati u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, na površini od oko 26.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije, a ukoliko uslovi dozvole, biće održana i demonstracija naoružanja i vojne opreme sa bojevim gađanjem na poligonu Vojske Srbije u Nikincima.