Вести
24.08.2023.

Најављен Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“

Министарство одбране
Предстојећи 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ биће одржан од 25. до 28. септембра ове године, најављено је на данашњој конференцији за медије на Београдском сајму.

Пријава за Међународни сајам НВО "ПАРТНЕР 2023"

О сајму и о томе шта ће бити представљено говорили су начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране бригадни генерал Славко Ракић, помоћник директора за комерцијалне послове  „Југоимпорт-СДПР Ј.П.“ Александар Лијаковић и координаторка пројекта из Београдског сајма Љиљана Шошкић.

Министарство одбране

Генерал Ракић поздравио је окупљене у име Министарства одбране и најављујући једну од највећих манифестација, када је реч о наоружању и војној опреми, истакао да више од две деценије тај сајам бележи стални узлазни тренд по броју излагача, приказаних средстава, пословних сарадника и посетилаца, као и по публицитету који добија у домаћим и иностраним медијима. Он је подсетио да је „ПАРТНЕР“ већ 22 године највећи и најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у региону.

Нагласио је и да су светске околности и усложњавање безбедносне ситуације у региону и свету, директно утицале на динамичан развој нових борбених система за потребе Војске Србије, приоритетно, за подизање оперативних способности Војске Србије, који су истовремено препознати на инотржишту, указујући на убрзан напредак од 2018. године по питању развоја средстава наоружања и војне опреме, од када је 188 средстава наоружања и војне опреме уведено у наоружање и војну опрему наше војске, од којих је само 52 „нулте“ серије.

Овом приликом генерал Ракић је нагласио да су, као резултат убрзаног и успешног развоја нове генерације наоружања и војне опреме између два сајма са домаћом индустријом за потребе Војске Србије, уговорени послови у вредности која превазилази вредности уговора потписаних у двадесетогодишњем периоду до 2015. године.

Током сајма „Партнер 2023“ шира јавност ће имати прилику да види и део савремених борбених система који су производ капиталног опремања Војске Србије сложеним системима из увоза. Осим компанија које припадају групацији Одбрамбена индустрија Србије, које уз „Југоимпорт-СДПР Ј.П.“ представљају основу српских потенцијала у области наоружања и војне опреме, на предстојећој сајамској манифестацији појавиће се и бројни други произвођачи наоружања и војне опреме из Републике Србије.

У складу са међународним карактером манифестације, а у склопу растуће међународне војно-техничке и војно-економске сарадње са партнерским земљама попут Француске, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине и пријатељских земаља са Блиског и Средњег истока, Азије и Африке, очекује се да се ове године на сајму „Партнер“ појави значајан број иностраних реномираних излагача и произвођача наоружања и војне опреме.  

Министарство одбране

Помоћник директора „Југоимпорт-СДПР“ Лијаковић истакао је да Југоимпорт наступа на сајму Партнер у оквиру своје три основне пословне мисије. Прва пословна мисија, коју Југоимпорт одржава још од оснивања, подразумева интеграцију свих капацитета српске одбрамбене индустрије на светском тржишту у смислу комерцијалног и маркетиншког интегратора. Југоимпорт је своје вишедеценијско искуство наступа на светским сајмовима, на којима и данас узима активно учешће, а који су све савременији, применио и на манифестацију Партнер од самог почетка.

На сајму Партнер, као и до сада, Југоимпорт ће интегрисати две основне групације партнера: прва је Одбрамбена индустрија Србије, а друга је групација коопераната Југоимпорта у производњи сложених борбених система. Ове године више од 50 одсто излагача наступиће под окриљем „Југоимпорт-СДПР“ као интегратора.

Овом приликом Лијаковић је напоменуо да Југоимпорт, и поред веома велике конкуренције на светском тржишту, врло успешно послује, те да је успео да се сврста у глобалне играче пре свега у области артиљерије, сложених борбених система (као што је систем „Нора“), али и наша одбрамбена индустрија (пре свега у области муниције, како ракетне, тако класичне минобацачке муниције) и успела је, такође, да постане глобални играч у производњи и продаји средстава наоружања и војне опреме.

Лијаковић је посебно нагласио значај друге мисије Југоимпорта која се односи на производњу и развој сложених борбених система за потребе Војске Србије, МУП, али и за потребе извоза.

Током сајма Партнер биће приказан читав низ средстава, око 50, из категорије сложених борбених система у различитим варијантама: неколико варијанти борбеног оклопног возила „Милош“ и вишенаменског борбеног оклопног возила „Лазар“, средства артиљерије (која су већ приказивана, док су нека од њих и модификована), самоходна топ- хаубица „Нора“ биће приказана такође у неколико варијанти (укључујући и варијанту која је први пут приказана у Америци). Поред наведеног, биће и новитета у области артиљерије. Биће приказани и ракетни системи, ту је пре свега Тамнава као модуларни ракерни лансер (122/262 мм), вођене ракете модерне варијанте тзв. лутајуће муниције- дронова пројектила (пр. систем Гавран) који су конципирани на највишем светском нивоу и др.

На крају, Лијаковић је говорио и о трећој мисији – о опремању Војске Србије средствима из домаће производње и из увоза. Истакао је да Југоимпорт максимално подржава сајам Партнер, односно Министарство одбране, у позивању и акредитацији наступа произвођача из иностранства, како са запада, тако и из других земаља. Пракса на светским манифестацијама је да се ту углавном налазе предузећа која желе да наступе на конкретном тржишту и то је добра прилика да се све земље, које желе да буду наш дугорочни снабдевач у области неких борбених система, које ми у Србији не производимо, овде појаве и прикажу своје могућности.

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић истакла је да је велика част што се Међународни сајам наоружања и војне опреме одржава на Београдском сајму и нагласила да је реч о најзначајнијој манифестацији те врсте у Југоисточној Европи, те да је ова манифестација прилика да се широј јавности представе сви потенцијали српске одбрамбене индустрије, као и сви светски еминентни произвођачи наоружања и војне опреме. Нагласила је и да је, од његовог оснивања, свако наредно издање сајма „ПАРТНЕР“ у свим аспектима било боље од претходног – и по броју и значају домаћих и страних излагача, величини изложбеног простора, технолошком нивоу експоната, посети међународних делегација и броју посетилаца.

Министарство одбране

Више од 120 домаћих и иностраних излагача, током четири сајамска дана, представиће свој производни програм, а биће организовани стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти моћи да прикажу достигнућа и идеје и да размене искуства у области одбрамбене технологије.

Покровитељ манифестације „ПАРТНЕР 2023“ је Министарство одбране Републике Србије, с једне стране ради презентације научних, истраживачких, опитних, ремонтних и образовних могућности својих институција, а с друге стране ради потреба Војске Србије. Организатор је Београдски сајам, а суорганизатор је, као и претходних година „Југоимпорт-СДПР”.

Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР“ одржава се сваке друге године на Београдском сајму и прилика је за представљање произвођача наоружања и војне опреме, успостављање контаката и сарадње и ново позиционирање на тржишту Југоисточне Европе и света.