Vesti
24.08.2023.

Najavljen Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“

Ministarstvo odbrane
Predstojeći 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ biće održan od 25. do 28. septembra ove godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije na Beogradskom sajmu.

Prijava za Međunarodni sajam NVO "PARTNER 2023"

O sajmu i o tome šta će biti predstavljeno govorili su načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane brigadni general Slavko Rakić, pomoćnik direktora za komercijalne poslove  „Jugoimport-SDPR J.P.“ Aleksandar Lijaković i koordinatorka projekta iz Beogradskog sajma Ljiljana Šoškić.

Ministarstvo odbrane

General Rakić pozdravio je okupljene u ime Ministarstva odbrane i najavljujući jednu od najvećih manifestacija, kada je reč o naoružanju i vojnoj opremi, istakao da više od dve decenije taj sajam beleži stalni uzlazni trend po broju izlagača, prikazanih sredstava, poslovnih saradnika i posetilaca, kao i po publicitetu koji dobija u domaćim i inostranim medijima. On je podsetio da je „PARTNER“ već 22 godine najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu.

Naglasio je i da su svetske okolnosti i usložnjavanje bezbednosne situacije u regionu i svetu, direktno uticale na dinamičan razvoj novih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije, prioritetno, za podizanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, koji su istovremeno prepoznati na inotržištu, ukazujući na ubrzan napredak od 2018. godine po pitanju razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme, od kada je 188 sredstava naoružanja i vojne opreme uvedeno u naoružanje i vojnu opremu naše vojske, od kojih je samo 52 „nulte“ serije.

Ovom prilikom general Rakić je naglasio da su, kao rezultat ubrzanog i uspešnog razvoja nove generacije naoružanja i vojne opreme između dva sajma sa domaćom industrijom za potrebe Vojske Srbije, ugovoreni poslovi u vrednosti koja prevazilazi vrednosti ugovora potpisanih u dvadesetogodišnjem periodu do 2015. godine.

Tokom sajma „Partner 2023“ šira javnost će imati priliku da vidi i deo savremenih borbenih sistema koji su proizvod kapitalnog opremanja Vojske Srbije složenim sistemima iz uvoza. Osim kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambena industrija Srbije, koje uz „Jugoimport-SDPR J.P.“ predstavljaju osnovu srpskih potencijala u oblasti naoružanja i vojne opreme, na predstojećoj sajamskoj manifestaciji pojaviće se i brojni drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Republike Srbije.

U skladu sa međunarodnim karakterom manifestacije, a u sklopu rastuće međunarodne vojno-tehničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama poput Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Narodne Republike Kine i prijateljskih zemalja sa Bliskog i Srednjeg istoka, Azije i Afrike, očekuje se da se ove godine na sajmu „Partner“ pojavi značajan broj inostranih renomiranih izlagača i proizvođača naoružanja i vojne opreme.  

Ministarstvo odbrane

Pomoćnik direktora „Jugoimport-SDPR“ Lijaković istakao je da Jugoimport nastupa na sajmu Partner u okviru svoje tri osnovne poslovne misije. Prva poslovna misija, koju Jugoimport održava još od osnivanja, podrazumeva integraciju svih kapaciteta srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu u smislu komercijalnog i marketinškog integratora. Jugoimport je svoje višedecenijsko iskustvo nastupa na svetskim sajmovima, na kojima i danas uzima aktivno učešće, a koji su sve savremeniji, primenio i na manifestaciju Partner od samog početka.

Na sajmu Partner, kao i do sada, Jugoimport će integrisati dve osnovne grupacije partnera: prva je Odbrambena industrija Srbije, a druga je grupacija kooperanata Jugoimporta u proizvodnji složenih borbenih sistema. Ove godine više od 50 odsto izlagača nastupiće pod okriljem „Jugoimport-SDPR“ kao integratora.

Ovom prilikom Lijaković je napomenuo da Jugoimport, i pored veoma velike konkurencije na svetskom tržištu, vrlo uspešno posluje, te da je uspeo da se svrsta u globalne igrače pre svega u oblasti artiljerije, složenih borbenih sistema (kao što je sistem „Nora“), ali i naša odbrambena industrija (pre svega u oblasti municije, kako raketne, tako klasične minobacačke municije) i uspela je, takođe, da postane globalni igrač u proizvodnji i prodaji sredstava naoružanja i vojne opreme.

Lijaković je posebno naglasio značaj druge misije Jugoimporta koja se odnosi na proizvodnju i razvoj složenih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije, MUP, ali i za potrebe izvoza.

Tokom sajma Partner biće prikazan čitav niz sredstava, oko 50, iz kategorije složenih borbenih sistema u različitim varijantama: nekoliko varijanti borbenog oklopnog vozila „Miloš“ i višenamenskog borbenog oklopnog vozila „Lazar“, sredstva artiljerije (koja su već prikazivana, dok su neka od njih i modifikovana), samohodna top- haubica „Nora“ biće prikazana takođe u nekoliko varijanti (uključujući i varijantu koja je prvi put prikazana u Americi). Pored navedenog, biće i noviteta u oblasti artiljerije. Biće prikazani i raketni sistemi, tu je pre svega Tamnava kao modularni rakerni lanser (122/262 mm), vođene rakete moderne varijante tzv. lutajuće municije- dronova projektila (pr. sistem Gavran) koji su koncipirani na najvišem svetskom nivou i dr.

Na kraju, Lijaković je govorio i o trećoj misiji – o opremanju Vojske Srbije sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza. Istakao je da Jugoimport maksimalno podržava sajam Partner, odnosno Ministarstvo odbrane, u pozivanju i akreditaciji nastupa proizvođača iz inostranstva, kako sa zapada, tako i iz drugih zemalja. Praksa na svetskim manifestacijama je da se tu uglavnom nalaze preduzeća koja žele da nastupe na konkretnom tržištu i to je dobra prilika da se sve zemlje, koje žele da budu naš dugoročni snabdevač u oblasti nekih borbenih sistema, koje mi u Srbiji ne proizvodimo, ovde pojave i prikažu svoje mogućnosti.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić istakla je da je velika čast što se Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme održava na Beogradskom sajmu i naglasila da je reč o najznačajnijoj manifestaciji te vrste u Jugoistočnoj Evropi, te da je ova manifestacija prilika da se široj javnosti predstave svi potencijali srpske odbrambene industrije, kao i svi svetski eminentni proizvođači naoružanja i vojne opreme. Naglasila je i da je, od njegovog osnivanja, svako naredno izdanje sajma „PARTNER“ u svim aspektima bilo bolje od prethodnog – i po broju i značaju domaćih i stranih izlagača, veličini izložbenog prostora, tehnološkom nivou eksponata, poseti međunarodnih delegacija i broju posetilaca.

Ministarstvo odbrane

Više od 120 domaćih i inostranih izlagača, tokom četiri sajamska dana, predstaviće svoj proizvodni program, a biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti moći da prikažu dostignuća i ideje i da razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Pokrovitelj manifestacije „PARTNER 2023“ je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s jedne strane radi prezentacije naučnih, istraživačkih, opitnih, remontnih i obrazovnih mogućnosti svojih institucija, a s druge strane radi potreba Vojske Srbije. Organizator je Beogradski sajam, a suorganizator je, kao i prethodnih godina „Jugoimport-SDPR”.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER“ održava se svake druge godine na Beogradskom sajmu i prilika je za predstavljanje proizvođača naoružanja i vojne opreme, uspostavljanje kontakata i saradnje i novo pozicioniranje na tržištu Jugoistočne Evrope i sveta.