Вести
02.08.2020.

Лазар, Милош и модуларна пушка – синергијом ка повећању ефикасности српског војника

На полигону у Никинцима извршен је приказ бојевим гађањем аутоматском модуларном пушком 6,5/7,62 mm, као и другим средствима стрељачког наоружања које је уведено или се уводи у Војску Србије.

Приказу је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.

Представници бригаде за специјалне операције, на полигону у Никинцима, започели су увежбавања на вишенаменском тактичком оклопном возилу "Милош" и том приликом демонстрирали су брзо искрцавање, развијање у ватрену линију, високу ватрену моћ и прецизност дејства личним наоружањем и поновно укрцавање у борбено возило уз употребу рампе.

Истакнуто је да је возило јако поуздано, комфорно, да га одликује добра проходност и да омогућује лако наступање, односно, лак излазак из возила и запоседање борбеног положаја, те да ће доласком возила "Милош" у ту јединицу знатно бити унапређене борбене способности, а извршавање задатака бити олакшано. Борбено оклопно возило пешадије „Милош" 4x4 биће велико појачање за припаднике специјалних јединица.

Приказ са гађањем у Никинцима се реализовао из оба борбена оклопна возила „Лазар 3" и „Милош", са бојевим гађањем из модуларне аутоматске пушке на 100, 200, 300 и 500 метара, као и гађањем из покрета на бочне циљеве кроз пушкарнице возила чиме је симулирана борба против заседе у насељеном месту.

Приказом дејства вишенаменског борбеног оклопног возила „Лазар 3", који се већ налази у саставу јединица Војске Србије, као и вишенаменског тактичког оклопног возила „Милош" демонстрирано је да могу да издрже изазове савременог бојишта, као и да безбедно превозе пешадију у борби.

На овај начин приказана је синергија савременог личног наоружања и оклопних возила која омогућава повећање ефикасности српског војника.