Vesti
02.08.2020.

Lazar, Miloš i modularna puška – sinergijom ka povećanju efikasnosti srpskog vojnika

Na poligonu u Nikincima izvršen je prikaz bojevim gađanjem automatskom modularnom puškom 6,5/7,62 mm, kao i drugim sredstvima streljačkog naoružanja koje je uvedeno ili se uvodi u Vojsku Srbije.

Prikazu je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Predstavnici brigade za specijalne operacije, na poligonu u Nikincima, započeli su uvežbavanja na višenamenskom taktičkom oklopnom vozilu "Miloš" i tom prilikom demonstrirali su brzo iskrcavanje, razvijanje u vatrenu liniju, visoku vatrenu moć i preciznost dejstva ličnim naoružanjem i ponovno ukrcavanje u borbeno vozilo uz upotrebu rampe.

Istaknuto je da je vozilo jako pouzdano, komforno, da ga odlikuje dobra prohodnost i da omogućuje lako nastupanje, odnosno, lak izlazak iz vozila i zaposedanje borbenog položaja, te da će dolaskom vozila "Miloš" u tu jedinicu znatno biti unapređene borbene sposobnosti, a izvršavanje zadataka biti olakšano. Borbeno oklopno vozilo pešadije „Miloš" 4x4 biće veliko pojačanje za pripadnike specijalnih jedinica.

Prikaz sa gađanjem u Nikincima se realizovao iz oba borbena oklopna vozila „Lazar 3" i „Miloš", sa bojevim gađanjem iz modularne automatske puške na 100, 200, 300 i 500 metara, kao i gađanjem iz pokreta na bočne ciljeve kroz puškarnice vozila čime je simulirana borba protiv zasede u naseljenom mestu.

Prikazom dejstva višenamenskog borbenog oklopnog vozila „Lazar 3", koji se već nalazi u sastavu jedinica Vojske Srbije, kao i višenamenskog taktičkog oklopnog vozila „Miloš" demonstrirano je da mogu da izdrže izazove savremenog bojišta, kao i da bezbedno prevoze pešadiju u borbi.

Na ovaj način prikazana je sinergija savremenog ličnog naoružanja i oklopnih vozila koja omogućava povećanje efikasnosti srpskog vojnika.