Други о нама
06.11.2023.

Кристофер Ф. Фос на сајму "ПАРТНЕР 2023"

Југоимпорт-СДПР
На web сајту shephardmedia.com, 12.10.2023. године, објављен је чланак, аутора Кристофера Ф. Фоса, о изложби НВО „Партнер 2023“ и средствима из производног и развојног програма Југоимпорта. Екстракт из чланка можете прочитати у наставку.

Сваке две године Република Србија одржава изложбу наоружања и војне опреме Партнер у Београду како би потенцијалним купцима приказала најновије производе из области НВО, са акцентом на копнени сектор.

По устаљеном обичају, на изложби Партнер 2023 приказано је неколико нових система по први пут, од којих су неки били потпуно нови, док су други модернизоване варијанте старих платформи. 

Југоимпорт-СДПР

Након успеха прве генерације возила Милош 4x4 на домаћем и иностраном тржишту, Србија (Југоимпорт-СДПР) је развила варијанту Милош 2 која је описана као вишенаменско оклопно тактичко возило које има више простора, корисног терета и већу заштиту.

Милош 2 има укупну тежину од 18 т од чега 2,5 т чини користан терет, укључујући посаду и наоружање. Поред командира и возача, може превозити још осам чланова искрцне посаде који могу брзо напустити возило кроз бочна врата и задњу рампу на електрични погон.

Погонску групу возила чини дизел мотор од 6,7 литара и 338 КС  са аутоматском трансмисијом и двостепеним разводником погона који омогућавају максималну брзину на путу од 100 км/ч. Компанија Теxелис је обезбедила осовине Т750 нове генерације.

Стандардна опрема укључује систем централне регулације притиска у пнеуматицима, витло постављено у предњем делу и камере за осматрање ситуације на бојишту.

На крову возила је могуће поставити различите борбене станице, укључујући и даљински управљану куполу са топом 20 мм М55, спрегнути митраљез 7,62 мм М86, као и двоструке лансере са десне стране за противоклопну вођењу ракету Маљутка, те бацач граната 30 мм М93 на крову и више бацача димних бомби 82 мм.

Оружје се усмерава на циљ преко дисплеја са равним екраном унутар кабине, уз помоћ нишанског система смештеног на крову који има дневну/термовизијску камеру и ласерски даљиномер као и систем за вођење ракета.

Изнад: Милош 2, 4x4, наоружан даљински управљаном куполом са топом 20 мм, митраљезом 7,62 мм,  као и са две вођене ракете и аутоматским бацачем граната 30 мм М93. (Фотографија: аутор)

Када је првобитно уведен у употребу оружаних снага Србије, возило Лазар 8x8 је имало даљински упорављану станицу на крову, наоружану митраљезом 12,7 мм, која није била стабилисана.

Изнад: Лазар 3, 8x8, опремљен даљински управљаном станицом са два топа 30 мм који се усмеравају на циљ помоћу нишанског система за дневне / ноћне услове.  (Фотографија: аутор).

У циљу пробе, Лазар 3 је интегрисан са даљински управљаном борбеном станицом (ДУБС) наоружаном са два топа 30x210 мм са једноструким храњењем, од којих сваки има по 110 метака, чији је декларисан максимални домет 2000 м за дејство земља-земља.

Такође је завршен и нови модел возила Лазар, ознаке 3М, које је опремљено ДУБС-ом наоружаним стаблисаним топом 30мм са двоструким храњењем и спрегнутим митраљезом 7,62 мм који се усмерава на циљ помоћу CCD камере (ради по принципу мерења померања електричног набоја), инфрацрвене (IC) камере са ласерским даљиномером и  уређајем за аутоматско праћење циљева.

Југоимпорт-СДПР

Уз топ је обезбеђено 300 комада муниције (200 ком. фугасне и 100 ком. панцирне са трасером ).

Слово „М“ у називу возила значи да возило има додатни оклоп и противминску заштиту, што повећава масу возила на око 30 т. За разлику од претходних варијанти, Лазар 3М нема непробојне прозоре, као ни пушкарнице на боку оклопног тела возила.

С друге стране, Лазар 3М има погонску групу нове генерације, са дизел мотором и потпуно аутоматским мењачем, као и независно вешање.

Србија (Југоимпорт-СДПР) је такође произвела и прототип борбеног возила пешадије Лазански  8x8,  чија максимална тежина износи 26-36 т, у зависности од борбене станице и оклопне заштите коју поседује.

Погонску групу чини дизел мотор Caterpillar  C13 који развија снагу од 711 кс, као и шестостепени аутоматски мењач Allison 4000P. Опремљен је и системом за регулацију висине у стандардној варијанти.

Изнад:  Борбено возило пешадије Лазански 8x8 опремељно даљински управљаном борбеном станицом са топом 57 мм и спрегнутим митраљезом 7,62 мм. (Фотографија: аутор).

Балистичка заштита је до нивоа 4 по стандарду STANAG 4569, али у фази равоја је и варијанта са нивом 5 и 6, док је противминска заштита нивоа 4а/4б, по стандарду STANAG 4569.  Као и Лазар 3М, ни Лазански нема пушкарнице.

Стандардна опрема укључује инерцијални навигациони систем у случају ометања GPS-a, као и систем за управљањем борбом, климатизацију и АБХО заштиту. За посаду су предвиђена седишта заштићена од експлозија.

Први примерак је опремљен ДУБС-ом са топом 57 мм и спрегнутим митраљезом 7,62 мм.

Југоимпорт-СДПР

­­­­­­­Србија (Југоимпорт-СДПР) је управо произвела први примерак хаубице 155 мм / 52 кал. НОРА нове генерације (НГ) и  очекује се да ће испитивања гађањем почети почетком 2024.

Изнад: Најновији српски самоходни артиљериски систем 155 мм / 52 кал. НОРА НГ на шасији МАН 8x8. (Фотографија: аутор)

Овај артиљеријски систем, познат још и под називом Перун, монтиран је на камионску шасију МАН 8x8 са потупно заштићеном кабином са четворо врата и заштићеном даљински управљаном куполом са ојачаном цеви, са запремином коморе од 23 литра, која задовољава НАТО-ов Заједнички балистички меморандум о разумевању (Joint Ballistic Memorandum of Understanding - JBMoU).

Главна одлика овог система је та да у пуњач може да стане укупно 30 артиљеријских пројектила и одговарајућих пуњења, уз додатних шест пројектила 155 мм на возилу.

Максимални домет зависи од комбинације пројектила и пуњења, те је за муницију повећаг домета (ERFB) 32,5 км, за ERFB пројектил са гасогенератором је  41,5 км,  а  за муницију продуженог домета и повећане брзине (VLAP) износи 52 км.

Овај систем има могућност да дејствује у режиму MRSI (истовремени пад више пројектила на циљ), где три пројектила 155 мм погађају циљ у исто време на удаљености од 30 км.

Пошто НОРА НГ има компјутеризован систем за управљање ватром и инерцијалну навигацију, у стању је да извршава независне ватрене задатке и према речима званичних представника, може отворити ватру у року од 60 секунди од заузимања положаја, и преместити се у року од 30 секунди од завршетка задатка.

Основни сектор дејства куполе је позади (у смеру супротном од кабине возача) са пољем дејства по правцу лево и десно 30°, и по елевацији од -5° до +65°.

Како би се обзебедила стабилнија платформа за гађање, четири хидрауличка стабилизатора се спуштају на земљу, по два са сваке стране. Систем опслужује посада од 4 члана из заштићене кабине и има борбену масу од око 40 т.

Ранија варијанта, НОРА Б-52 која је такође у складу са JBMoU, је постављена на платформу Камаз 8x8.

Њена последња варијанта је М21 која је монтирана на шасију MAN и има аутоматски пуњач који може да користи бимодуларна пуњења за разлику од оригиналних српских.

Србија (Југоимпорт-СДПР) је развила и артиљеријски систем Александар до прототипске фазе, који такође користи оруђе 155 мм / 52 кал., с тим што његова беспосадна купола има само 12 метака и када се они потроше могу се аутоматски  напунити са још 12 метака, тако да укупно носи 24 комада муниције. Уз то има и барутну комору запремине 23 или 25 литара.

Даљи планови за будућност укључују и израду систем НОРА ултра дугог домета на платформи 8x8 који ће имати нову цев 155 мм / 60 кал. са већом запремином коморе и моћи да испаљује муницију нове генерације  са максималним дометом од 70 км.

Ова муниција укључује и нови разорни поткалибарни пројектил стабилисан крилцима  кал. 155 мм са напредним пуњењем и завршним вођењем.

Поред нових артиљеријских система, Србија такође улаже у развој муниције укључујући пројектил 155 мм М19 који има нови аеродинамичан облик и термобарично пуњење.  У развоју је и упаљач за муницију 155 мм са корекцијом путање и INS/GPS навођењем, за коју се тврди да има вероватну радијалну грешку мању од 30 м.

Југоимпорт-СДПР