Drugi o nama
06.11.2023.

Kristofer F. Fos na sajmu "PARTNER 2023"

Jugoimport-SDPR
Na web sajtu shephardmedia.com, 12.10.2023. godine, objavljen je članak, autora Kristofera F. Fosa, o izložbi NVO „Partner 2023“ i sredstvima iz proizvodnog i razvojnog programa Jugoimporta. Ekstrakt iz članka možete pročitati u nastavku.

Svake dve godine Republika Srbija održava izložbu naoružanja i vojne opreme Partner u Beogradu kako bi potencijalnim kupcima prikazala najnovije proizvode iz oblasti NVO, sa akcentom na kopneni sektor.

Po ustaljenom običaju, na izložbi Partner 2023 prikazano je nekoliko novih sistema po prvi put, od kojih su neki bili potpuno novi, dok su drugi modernizovane varijante starih platformi. 

Jugoimport-SDPR

Nakon uspeha prve generacije vozila Miloš 4x4 na domaćem i inostranom tržištu, Srbija (Jugoimport-SDPR) je razvila varijantu Miloš 2 koja je opisana kao višenamensko oklopno taktičko vozilo koje ima više prostora, korisnog tereta i veću zaštitu.

Miloš 2 ima ukupnu težinu od 18 t od čega 2,5 t čini koristan teret, uključujući posadu i naoružanje. Pored komandira i vozača, može prevoziti još osam članova iskrcne posade koji mogu brzo napustiti vozilo kroz bočna vrata i zadnju rampu na električni pogon.

Pogonsku grupu vozila čini dizel motor od 6,7 litara i 338 KS  sa automatskom transmisijom i dvostepenim razvodnikom pogona koji omogućavaju maksimalnu brzinu na putu od 100 km/č. Kompanija Texelis je obezbedila osovine T750 nove generacije.

Standardna oprema uključuje sistem centralne regulacije pritiska u pneumaticima, vitlo postavljeno u prednjem delu i kamere za osmatranje situacije na bojištu.

Na krovu vozila je moguće postaviti različite borbene stanice, uključujući i daljinski upravljanu kupolu sa topom 20 mm M55, spregnuti mitraljez 7,62 mm M86, kao i dvostruke lansere sa desne strane za protivoklopnu vođenju raketu Maljutka, te bacač granata 30 mm M93 na krovu i više bacača dimnih bombi 82 mm.

Oružje se usmerava na cilj preko displeja sa ravnim ekranom unutar kabine, uz pomoć nišanskog sistema smeštenog na krovu koji ima dnevnu/termovizijsku kameru i laserski daljinomer kao i sistem za vođenje raketa.

Iznad: Miloš 2, 4x4, naoružan daljinski upravljanom kupolom sa topom 20 mm, mitraljezom 7,62 mm,  kao i sa dve vođene rakete i automatskim bacačem granata 30 mm M93. (Fotografija: autor)

Kada je prvobitno uveden u upotrebu oružanih snaga Srbije, vozilo Lazar 8x8 je imalo daljinski uporavljanu stanicu na krovu, naoružanu mitraljezom 12,7 mm, koja nije bila stabilisana.

Iznad: Lazar 3, 8x8, opremljen daljinski upravljanom stanicom sa dva topa 30 mm koji se usmeravaju na cilj pomoću nišanskog sistema za dnevne / noćne uslove.  (Fotografija: autor).

U cilju probe, Lazar 3 je integrisan sa daljinski upravljanom borbenom stanicom (DUBS) naoružanom sa dva topa 30x210 mm sa jednostrukim hranjenjem, od kojih svaki ima po 110 metaka, čiji je deklarisan maksimalni domet 2000 m za dejstvo zemlja-zemlja.

Takođe je završen i novi model vozila Lazar, oznake 3M, koje je opremljeno DUBS-om naoružanim stablisanim topom 30mm sa dvostrukim hranjenjem i spregnutim mitraljezom 7,62 mm koji se usmerava na cilj pomoću CCD kamere (radi po principu merenja pomeranja električnog naboja), infracrvene (IC) kamere sa laserskim daljinomerom i  uređajem za automatsko praćenje ciljeva.

Jugoimport-SDPR

Uz top je obezbeđeno 300 komada municije (200 kom. fugasne i 100 kom. pancirne sa traserom ).

Slovo „M“ u nazivu vozila znači da vozilo ima dodatni oklop i protivminsku zaštitu, što povećava masu vozila na oko 30 t. Za razliku od prethodnih varijanti, Lazar 3M nema neprobojne prozore, kao ni puškarnice na boku oklopnog tela vozila.

S druge strane, Lazar 3M ima pogonsku grupu nove generacije, sa dizel motorom i potpuno automatskim menjačem, kao i nezavisno vešanje.

Srbija (Jugoimport-SDPR) je takođe proizvela i prototip borbenog vozila pešadije Lazanski  8x8,  čija maksimalna težina iznosi 26-36 t, u zavisnosti od borbene stanice i oklopne zaštite koju poseduje.

Pogonsku grupu čini dizel motor Caterpillar  C13 koji razvija snagu od 711 ks, kao i šestostepeni automatski menjač Allison 4000P. Opremljen je i sistemom za regulaciju visine u standardnoj varijanti.

Iznad:  Borbeno vozilo pešadije Lazanski 8x8 opremeljno daljinski upravljanom borbenom stanicom sa topom 57 mm i spregnutim mitraljezom 7,62 mm. (Fotografija: autor).

Balistička zaštita je do nivoa 4 po standardu STANAG 4569, ali u fazi ravoja je i varijanta sa nivom 5 i 6, dok je protivminska zaštita nivoa 4a/4b, po standardu STANAG 4569.  Kao i Lazar 3M, ni Lazanski nema puškarnice.

Standardna oprema uključuje inercijalni navigacioni sistem u slučaju ometanja GPS-a, kao i sistem za upravljanjem borbom, klimatizaciju i ABHO zaštitu. Za posadu su predviđena sedišta zaštićena od eksplozija.

Prvi primerak je opremljen DUBS-om sa topom 57 mm i spregnutim mitraljezom 7,62 mm.

Jugoimport-SDPR

­­­­­­­Srbija (Jugoimport-SDPR) je upravo proizvela prvi primerak haubice 155 mm / 52 kal. NORA nove generacije (NG) i  očekuje se da će ispitivanja gađanjem početi početkom 2024.

Iznad: Najnoviji srpski samohodni artiljeriski sistem 155 mm / 52 kal. NORA NG na šasiji MAN 8x8. (Fotografija: autor)

Ovaj artiljerijski sistem, poznat još i pod nazivom Perun, montiran je na kamionsku šasiju MAN 8x8 sa potupno zaštićenom kabinom sa četvoro vrata i zaštićenom daljinski upravljanom kupolom sa ojačanom cevi, sa zapreminom komore od 23 litra, koja zadovoljava NATO-ov Zajednički balistički memorandum o razumevanju (Joint Ballistic Memorandum of Understanding - JBMoU).

Glavna odlika ovog sistema je ta da u punjač može da stane ukupno 30 artiljerijskih projektila i odgovarajućih punjenja, uz dodatnih šest projektila 155 mm na vozilu.

Maksimalni domet zavisi od kombinacije projektila i punjenja, te je za municiju povećag dometa (ERFB) 32,5 km, za ERFB projektil sa gasogeneratorom je  41,5 km,  a  za municiju produženog dometa i povećane brzine (VLAP) iznosi 52 km.

Ovaj sistem ima mogućnost da dejstvuje u režimu MRSI (istovremeni pad više projektila na cilj), gde tri projektila 155 mm pogađaju cilj u isto vreme na udaljenosti od 30 km.

Pošto NORA NG ima kompjuterizovan sistem za upravljanje vatrom i inercijalnu navigaciju, u stanju je da izvršava nezavisne vatrene zadatke i prema rečima zvaničnih predstavnika, može otvoriti vatru u roku od 60 sekundi od zauzimanja položaja, i premestiti se u roku od 30 sekundi od završetka zadatka.

Osnovni sektor dejstva kupole je pozadi (u smeru suprotnom od kabine vozača) sa poljem dejstva po pravcu levo i desno 30°, i po elevaciji od -5° do +65°.

Kako bi se obzebedila stabilnija platforma za gađanje, četiri hidraulička stabilizatora se spuštaju na zemlju, po dva sa svake strane. Sistem opslužuje posada od 4 člana iz zaštićene kabine i ima borbenu masu od oko 40 t.

Ranija varijanta, NORA B-52 koja je takođe u skladu sa JBMoU, je postavljena na platformu Kamaz 8x8.

Njena poslednja varijanta je M21 koja je montirana na šasiju MAN i ima automatski punjač koji može da koristi bimodularna punjenja za razliku od originalnih srpskih.

Srbija (Jugoimport-SDPR) je razvila i artiljerijski sistem Aleksandar do prototipske faze, koji takođe koristi oruđe 155 mm / 52 kal., s tim što njegova besposadna kupola ima samo 12 metaka i kada se oni potroše mogu se automatski  napuniti sa još 12 metaka, tako da ukupno nosi 24 komada municije. Uz to ima i barutnu komoru zapremine 23 ili 25 litara.

Dalji planovi za budućnost uključuju i izradu sistem NORA ultra dugog dometa na platformi 8x8 koji će imati novu cev 155 mm / 60 kal. sa većom zapreminom komore i moći da ispaljuje municiju nove generacije  sa maksimalnim dometom od 70 km.

Ova municija uključuje i novi razorni potkalibarni projektil stabilisan krilcima  kal. 155 mm sa naprednim punjenjem i završnim vođenjem.

Pored novih artiljerijskih sistema, Srbija takođe ulaže u razvoj municije uključujući projektil 155 mm M19 koji ima novi aerodinamičan oblik i termobarično punjenje.  U razvoju je i upaljač za municiju 155 mm sa korekcijom putanje i INS/GPS navođenjem, za koju se tvrdi da ima verovatnu radijalnu grešku manju od 30 m.

Jugoimport-SDPR