Други о нама
15.12.2023.

Кристофер Ф. Фос о борбеним оклопним возилима „Лазар 3“, "Лазар 3М" и „Лазански“

Југоимпорт-СДПР
На web сајту shephardmedia.com, 07.12.2023. године, објављен је чланак, аутора Кристофера Ф. Фоса, о борбеним оклопним возилима „Лазар 3“, "Лазар 3М" и „Лазански“. Екстракт чланка можете прочитати у наставку.

Два српска оклопна возила, Лазар 8x8 и Лазански 8x8, опремљена су различитим даљинским управљачем и степеном заштите.

Када је првобитно уведен у употребу оружаних снага Србије, возило Лазар 8x8 је имало даљински упорављану станицу на крову, наоружану митраљезом 12,7 мм, која није била стабилисана.

Изнад: Лазар 3, 8x8, опремљен даљински управљаном станицом са два топа 30 мм који се усмеравају на циљ помоћу нишанског система за дневне/ноћне услове.  (Фотографија: аутор).

У циљу пробе, Лазар 3 је интегрисан са даљински управљаном борбеном станицом (ДУБС) наоружаном са два топа 30x210 мм са једноструким храњењем, од којих сваки има по 110 метака, чији је декларисан максимални домет 2000 м  за дејство земља-земља.

Такође је завршен и нови модел возила Лазар, ознаке 3М, које је опремљено ДУБС-ом наоружаним стаблисаним топом 30мм са двоструким храњењем и спрегнутим митраљезом 7,62 мм који се усмерава на циљ помоћу CCD камере (ради по принципу мерења померања електричног набоја), инфрацрвене (IC) камере са ласерским даљиномером и  уређајем за аутоматско праћење циљева.

Југоимпорт-СДПР

Уз топ је обезбеђено 300 комада муниције (200 ком. фугасне и 100 ком. панцирне са трасером ).

Слово „М“ у називу возила значи да возило има додатни оклоп и противминску заштиту, што повећава масу возила на око 30 т. За разлику од претходних варијанти, Лазар 3М нема непробојне прозоре, као ни пушкарнице на боку оклопног тела возила.

Србија (Југоимпорт-СДПР) је такође произвела и прототип борбеног возила пешадије Лазански  8x8,  чија максимална тежина износи 26-36 т, у зависности од борбене станице и оклопне заштите коју поседује.

Погонску групу чини дизел мотор Caterpillar  C13 који развија снагу од 711 кс, као и шестостепени аутоматски мењач Allison 4000P. Опремљен је и системом за регулацију висине у стандардној варијанти.

Изнад:  Борбено возило пешадије Лазански 8x8 опремељно даљински управљаном борбеном станицом са топом 57 мм и спрегнутим митраљезом 7,62 мм. (Фотографија: аутор).

Балистичка заштита је до нивоа 4 по стандарду STANAG 4569, али у фази равоја је и варијанта са нивом 5 и 6, док је противминска заштита нивоа 4а/4б, по стандарду STANAG 4569.  Као и Лазар 3М, ни Лазански нема пушкарнице.

Стандардна опрема укључује инерцијални навигациони систем у случају ометања GPS-a, као и систем за управљањем борбом, климатизацију и АБХО заштиту. За посаду су предвиђена седишта заштићена од експлозија.

Први примерак је опремљен ДУБС-ом са топом 57 мм и спрегнутим митраљезом 7,62 мм.

АУТОР

Кристофер Ф. Фос

Кристофер Ф. Фос је међународно признати стручњак у области оклопних борбених возила, артиљерије и других оружаних система, написао је и уредио више од 100 књига на ове и друге сродне теме од 1970. године.

До средине 2017. године, Крис је био уредник публикације Jane’s Armoured Fighting Vehicles, Jane’s AFV System Upgrades и ко-уредник публикације Jane’s Aritlery and Air Defence i Jane’s Military Vehicles and Logistics.

Такође, написао је чланке о великом броју копнених оружаних система за низ војних часописа широм света.

Крис је покренуо и часопис Jane’s Defence Review који је обухватао и део о совјетској обавештајној служби који се издвојио као засебан часопис Jane’s Intelligence Review. Све до краја 2021. године радио је као уредник-саветник за публикацију Jane’s Defence Weekly  i Jane’s International Defence Review.

Држао је предавања о оклопним возилима и другим системима наоружања у многим земљама, председавао је на више од 50 конференција и возио око 60 оклопних возила гусеничара и точкаша.