Догађаји
19.04.2024.

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем „Вихор 2024“

Министарство одбране

Дан високих званица на Здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем „Вихор 2024“ одржан је данас на привременом полигону „Пештер“.

Вежби су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије, командант КФОР генерал-мајор Озкан Улуташ, изасланици одбране у Србији, руководство Југоимпорт-СДПР и друге уважене званице.

Министарство одбране

Вежба „Вихор 2024“ изведена је с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбене операције.

Југоимпорт-СДПР

Према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вежба „Вихор 2024“ једна је од највећих које је Војска Србије извела.

Југоимпорт-СДПР

Вежба је била конципирана тако да одговара условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији, команде и јединице Војске Србије решавале су разноврсне тактичке и ватрене задатке у вези с планирањем и извођењем операција одговора на кризу.

Југоимпорт-СДПР

Међу средствима која су дејствовала посебну пажњу привукло је самоходно артиљеријско оруђе 155 мм Нора Б-52 НГ “Перун”и вишецевни модуларни самоходни лансер ракета 128/262 мм „Тамнава“ из развојног програма Југоимпорт- СДПР, као и самоходне топ-хаубице 155 мм „Нора-Б52”, борбена оклопна возила „Милош“ и „Лазар 3“ из производног програма Југоимпорт-СДПР, а која су већ више година у саставу Војске Србије. 

Југоимпорт-СДПР

Председник Републике честитао је на успешно изведеној вежби.

Југоимпорт-СДПР