Догађаји
27.06.2021.

Завршена вежба Војске Србије „Муњевити удар 2021”

На привременом полигону „Пештер", уз више од 2.300 припадника Војске Србије, данас је успешно завршена једна од највећих здружених вежби са бојевим гађањем у последњих неколико деценија „Муњевити удар 2021".

Вежба „Муњевити удар 2021" почела је 15. јуна и изводила се на осам полигона широм Србије, а круна ових активности је сегмент који се одржао данас на Пештеру у присуству председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александара Вучића, државног и војног врха Србије, руководства Ј.П. Југоимпорт-СДПР, дипломатског кора и команданта Кфора на Косову.

Вежбу на Пештеру извеле су јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, ПВО система и наоружања пешадијских и специјалних јединица, а у циљу провере оперативних способности за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност грађана Републике Србије.

Том приликом копнена војска дејствовала је и из средстава производног програма Ј.П. Југоимпорт-СДПР: дивизион самоходних топ-хаубица 155 mm Нора Б-52, вишенаменска борбена оклопна возила 8x8 „Лазар 3″ са митраљезима 12,7 mm и борбена оклопна возила 4х4 „Милош".